Ц.Гора и Хрватска међу 10 земаља угрожених “овертуризмом”

ПОДГОРИЦА:  Црна Гора и Хрватска су међу 10 најугроженијих земаља света у погледу "овертуризма", што је нови термин којим се описује ситуација када има толико посетилаца на једној локацији да то негативно утиче на мештане и животну средину.
Dubrovnik  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Према листи портала Дизнификејшн мап, који се бави проценом овертуризма, Хрватска је друга, с процијењеним уделом од 3,78 гостију по становнику, док је Црна Гора на шестој позицији с проценом од 3,02 туриста по становнику, преноси Инвеститор.ме.

Лисут предводи Исланд са 6.52 госта по становнику, трећи су Бахами са 3,64, а следе Аустрија и Кипар.На седмом месту, иза Црне Горе је Грчка, а следе Естонија, Ирска и Данска, која је на 10. месту. Када је реч о градовима, о\из регина међу 10 најугорженијих је Дубровник који се налази на трећем месрту са 1.000 туриста на једног становника.

Дизнификејшн мап истиче да треба разликовати овертуризам од масовног туризма јер се поједине дестинације могу да се носе са милионима туриста, док се друге боре са много мањим бројем.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести