Димче Гулевски, планинарски водич: Шетња по Фрушкој за почетнике

Пешачку туру по Фрушкој гори за почетнике осмислио је наш суграђанин Димче Гулевски, економиста и власник Салаша 84, али и лиценцирани интернационални планинарски водич II категорије, што значи да je оспособљен да води на пешачење планинаре у свим временским условима, на на свим могућим висинама, широм света. Упитали смо га како је дошао на идеју да осмисли прогрaм ове шетње:
р
Фото: приватна архива Д.Г.

– Нови Сад није имао организовано пешачење за почетнике, а приметио сам да за тим постоји јако велика потреба. Зато сам се одлучио за тако нешто, јер сва планинарска друштва, укључујући и моје Планинарско друштво „Фрушка гора“ нису водили рачуна о почетницима, онима који нису едуковани... Колика је жеља и потреба за оваквом врстом активности показује бројка од преко 6.000 људи које сам од октобра прошле године, током 5 месеци, водио у шетњу. Нису били само Новосађани, било их је из околних места, али и из Београда. То само значи да је овако организована шетња за почетнике, јединствена у целој Србији, била одлична идеја.

Каква су вам искуства?

– Очаран сам жељом људи да буду у природи, у шуми и да пешаче. Проблем је што до сада то нису чинили само због тога што не знају где, можда ни немају с ким, не знају ни како, односно не познају планинарске ознаке и плаше се да не залутају… Све смо то овом шетњом за почетнике решили на њихово, али и на моје велико задовољство. Пресрећан сам што је ова акција заживела.

Како се организује и планира шетња за почетнике?

– Сваку руту пешачења сам јасно и прецизно одредио и прилагодио сваком почетнику било да је он млад или стар, гојазан или никад није пешачио. Оно што је важно то је да жели да пешачи. Истакао бих да су све шетње кружне, што значи да се враћамо на почетну тачку и да има преко 20 различитих траса у које су често укључене знаменитости Фрушке горе као што су језера, манастири… У шетњу иду и целе породице са децом, јер дете већ са пет година може да препешачи од 9 до 10 километара, колико су дуге све туре за почетнике. Сви су одушевљени и што је најбитније, на крају шетње, нико није уморан!

Како вам то успева?

– Зато што су трасе тако осмишљене, али и зато што водим рачуна којим се темпом шета. Брига о безбедности сваког учесника је веома важна. Током 4 до 5 сати те шетње сваки учесник се едукује како се пешачи у природи, какви су кораци када је успон, а како се хода низ падину, како и када се одмара. Да ли понети штапове, колико су они од помоћи…

Прво питање неког ко никада није био на планинарењу је да ли то може да издржи?

– Управо тако, мој одговор је да свако може да издржи. Следеће питање је шта им је потребно – за почетак патике које неће бити тесне и које не стежу, затим спортске чарапе. Одевање за пешачење је слојевито, потребно је да се понесе мали ранац у којем ће бити нека преобука – додатна мајица да се шетач пресвуче ако се озноји, флашица с водом, сендвич и нешто слатко.

Колико људи буде на таквој тури и како да вас пронађемо?

– Од 60 до 160 људи. Када их има више, онда ја не идем сам, него су са мном и помоћни водичи. Све се ради према одлукама и упутствима Светске планинарске организације, као и према правилима Планинарског савеза Србије и наше водичке службе. Сви који би желели да нам се придруже могу нас наћи на фејсбук страницама на којим објављујемо када и где идемо у шетњу: https://www.facebook.com/pdfruskagora.rs/ и https://www.facebook.com/pdfruskagora/?ref=br_rs

Колико кошта оваква врста активности? Да ли има попуста за породице?

– Шетња за почетнике је потпуно бесплатна активност. То је мој поклон свима који желе да пешаче по нашој Фрушкој гори и ја то радим с великим задовољством и од срца!

Акција „Шумски вртић”

– Ми смо покренули акцију шумски вртић. Наиме, обилазимо предшколске установе и тамо деци причамо шта је то планинарство и приказујемо опрему. Деци је то јако интересантно, потом по договору, они са својим васпитачима долазе у шуму и онда све то један сат радимо и у шуми. Према досадашњим искуствима деца су одушевљена – открио нам је Димче Гулевски, интернационални планинарски водич II категорије.

Марина Јабланов Стојановић

 

Dimce
24.05.2020 • 22:11
Dimce ima sve licence ali vodi oko Paragova. Da li zna jos neku stazu? Da li u tim skolama uce vodice da se ne izgube? Koja je uspesnost obuke?
Planinarski Vodič
25.05.2020 • 08:07
Pitanje za gospodina na kojim je to planinama sve bio kada ima toliko iskustvo, na koje sve vrhove je izvršio uspon. Takođe, na koji način sa II kategorijom može da vodi planinare bilo gde u svetu, na bilo koju visinu. Pravila PSS su jasna, treba ih poštovati.
Planinar
25.05.2020 • 10:21
Dimče vodi ljude istom stazom već mesecima, vrti ih u krugu na istoj stazi na Paragovu. Ne poznaje ni jednu drugu stazu na Fruškoj gori. Pritom viče na planinare, glumi autoritet, neko zanje. Većina planinara u NS znaju o kome se radi i kakvom stručnom vodiču. Pitajte ga da nabroji vrhove koje je osvojio.
EUR/RSD 117.5944
Најновије вести