„Дневников“ путопис: Тамо где је јастреб свио гнездо

ЈАСТРЕБАЦ: Име планине Јастребац је потекло од птице која високо лети, изврстан је ловац захваљујући свом сјајном виду и симбол је моћи, вредности и части.
j
Фото: Trajal

Нимало чудно да је подно ове планине, само двадесетак километара удаљен, био престони град Србије из доба кнеза Лазара – Крушевац. Неки је зову и змајевитом планином, јер су на њој боравили српски змајеви, пре свих Лазар Хребељановић, Милош Обилић и Марко Краљевић, односно наши витезови реда змаја.

Легенда каже да је на врховима ове планине јастреб свио гнездо, а носећи гранчице сејао семена разног биља и дрвећа па је зато ова гора једна од најшумовитијих планина у Србији. Јастребац је богат водом и бројним изворима који се сливају низ дивне падине тако да они који су кренули по некој планинарској стази могу да уживају не само у разноврсности вегетације, него и веселом жуборењу потока, али и красним погледима.

Но баш због те богате флоре планинари упозоравају да се не би требало удаљавати од маркираних планинарских стаза, уколико се нема Џи-Пи-Ес, компас, или искуство, да се не би изгубило.

Фото: Trajal

– Наши чести гости су осим породица, школска деца па смо у сарадњи са планинарским друштвом урадили једну лакшу стазу коју зовемо стазом здравља, а која је дуга 5,5 километара. Поред те стазе расту шумске јагоде, печурке, дивље купине, самоникло јестиво биље, пролазе потоци, а на њеном крају се налази црква Свете Петке из ВИ века и извор чисте пијаће воде. До те дестинације смо направили одмаралишта где може да се предахне и ужива у погледу – открио нам је Владица Милутиновић, управник хотела „Трајал“ и виле „Идила”.

Најлепши део ове планине и омиљено излетиште становника Крушевца и околине је Равниште. Како само име каже на заравњеном делу планине налази се вештачко језеро, хотели и спортски терени: за кошарку, рукомет, тенис у чијој се билизини налази мини-бар где људи могу да предахну и освеже се. Ту је и клизалиште које ради у свим годишњим добима, теретана на отвореном и игралиште за мини голф.

Фото: Trajal

– То све чини један ризорт. Имамо потребу за ширењем, али не на уштрб нарушавања природне лепоте. Желимо да туристи који дођу овде имају што више садржаја који се одвијају у природи, јер су зато и дошли. Зато смо изградили спортске терене. Издвојио бих авантура парк који је тренутно највећи у Србији и зип лајн преко језера с повратком на исту страну обале. У оквиру авантура парка постоји и вештачка стена за пењање, а све има свој тежи и лакши ниво који је прилагођен како одраслима тако и деци. Планирамо и ски стазу за почетнике, али о том потом – рекао нам је Милутиновић.


Поглед с Погледа

Јастребац припада групи Родопских планина са највишим врхом Велика Ђулица (1.491 м), где приступ није дозвољен због војних објеката. Недалеко од Велике Ђулице је други импресивни врх – Поглед (1.482 м).

Име овог врха све говори: поглед сеже до пола Србије: од далеких врхова Шар планине до Авале, од Копаоника до Ртња, Суве планине и Старе планине. Град Ниш јасно се види с Погледа, а и врх Поглед се види из Ниша.


После боравка у природи ваља се окрепити – ресторани хотела нуде добру, не много скупу храну са локалном нотом. Шта год да пробате – уживаћете, нарочито они јешни, јер порције су велике. Како је ово крај богат дивљачи за праве гурмане препоручујемо ловачки гулаш с неким локалним вином – јер ово је жупски крај – а то значи да добре капљице не недостаје!

Фото: Trajal

Када смо желели да сазнамо када је овде најлепше – добијали смо одговор свако годишње доба носи своје лепоте: дивно је зими, али и у пролеће када природа почне да се буди и шуме пролистају.

Фото: Marina Jablanov

Лети је овде пријатно, јер с надморском висином опада температура, али довољно топло да се може купати у језерцету. Јесен на Јастребцу је раскошна јер се планина окити разним бојама.

Ипак лепе фотографије су једно, добра прича друго, али када се нађете на Јастребцу, када удахнете тај диван ваздух, осетите мир, напијете се изворске воде, чујете жубор потока и пој птичица – то је нешто сасвим треће. Тај прави доживљај ништа не може да замени!

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести