ЕВО КОЈИ ЈЕ ГРАД НАЈКИШОВИТИЈИ У ЕВРОПИ Има више од 12 кишовотих дана месечно

​​​​​​​Интернет претраживач за изнајмљивање смештаја Холиду анализирао је најкишовитије градове у Европи.
s
Фото: Youtube printscreen/ World Wild Hearts

Користећи податке из апликације World Weather Online, они су рангирали градове на основу просечног броја кишних дана у месецу, као и статистике просечних дневних падавина.

С обзиром да Берген у просеку има 12,7 кишних дана месечно и 8,8 милиметара падавина дневно, Холида је други највећи град Норвешке прогласио за најкишовитији град у Европи. И није једини који је то учинио.

Туристичка заједница града Бергена у својим маркетиншким активностима често помиње кишу, а стављају је и на своје разгледнице. Норвежани се не плаше кише - уосталом, они не верују да постоји лоше време, само лоше обучена особа.

Напротив, подстичу све заинтересоване да их посете без обзира на временску прогнозу – од њихових прелепих паркова и Зашто толико пада киша у Бергену?

Берген има јединствен географски положај. Налази се на југозападу Норвешке на обали Северног мора и окружен је са седам планина, што га чини осетљивим на дуготрајне и обилне падавине.

Најдуже непрекидно кишно време у Бергену забележено је крајем 2006. и почетком 2007. године. Киша је падала чак 85 дана заредом – од 29. октобра до 21. јануара. Најдужа континуирана кишна сезона у летњим месецима била је 1952. године, када је киша падала без престанка од 1. до 24. јуна.
Када посетити Берген?

Када је најбоље време за посету Бергену?

фјордова до занимљивих музеја и галерија.

 

Одговор на то питање зависи од тога какви су ваши планови, али одмах треба да знате да ниједно годишње доба није посебно суво.

У просеку, Берген има најмање кише у јуну, а највише у октобру. Просечна температура током лета креће се од 9,9 до 20,7 степени Целзијуса - при чему је јул најтоплији месец. Током зиме очекује се јак ветар, понегде снег и просечне температуре од -0,1 до -4,9 степени Целзијуса.

Ако имате прилику да посетите Берген, искористите је. Само не заборавите да понесете кишобран.

(Б92)

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести