ГЛАВНИ ГРАД МАЛТЕ У ОПАСНОСТИ Валета би могла да ИЗГУБИ СТАТУС СВЕТСКЕ БАШТИНЕ Унеска! Ево ко је главни КРИВАЦ

ВАЛЕТА: Главни град Малте, Валета, налази се у опасности да изгуби статус светске баштине Унеска због неактивности владе, а посебно Министарства културе у спровођењу препорука те агенције Уједињених нација, од којих неке датирају пре више од деценије.
m
Фото: pixabay.com

Валета је увршћена на листу светске баштине Унеска 1980. године, али  претерани развој последњих година и недостатак одговарајућих активности владе доводе тај статус у опасност, објавио је Еурактив.

На основу одлуке која је донета прошлог месеца током последње Унескове конвенције о светској баштини у Ријаду у Саудијској Арабији, Малта је добила рок до краја 2024. године да представи ажурирани извештај о стању очуваности Валете, а посебно план управљања који је првобитно затражен 2011.                 

Одлука је уследила након што су стручњаци поднели извештај у којем су изнели примедбе да Малта већ годинама ради на сачињавању такозваног "плана управљања Валетом", али да тај посао није завршила.

Стручњаци су истакли да је Унеско тај план првобитно затражио пре неких 12 година, а да још нема резултата.

Саветодавна мисија Унескоа је 2017. године поново саветовала Малту да заврши план управљања за Валету и извештај о анализи под називом "Погледи и видици" да би се решила све већа забринутост у вези са тиме како високе зграде утичу на прегледност и да би се увело ограничење за висину нових зграда.

Мисија је такође затражила од Малте да изврши процену утицаја на културно наслеђе за све будуćе велике рестаурације или нове градње у Валети и да хитно именује управника локације.

Фото: pixabay.com

Унеско је саопштио да прве две препоруке нису спроведене, а да је именовање менаџера локације завршено са значајним закашњењем тек ове године.

Унеско је, такође, изразио забринутост због недавних извештаја о дуго одлаганом реновирању музеја у катедрали Светог Јована и због развоја острва Маноел.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести