Годишњи одмор и пасош за псе: Неопходна документација пред пут

На Фејсбук групи “Мила Пет Травел” можете пронаћи путописе са разних занимљивих дестинација које је посетила Андера Младин са својим љубимцем Милом, али и добити одговоре на многа питања када су путовања са љубимцем у питању.
Mila
Фото: Facebook

Услови за улазак у земље Европске уније за љубимце су да имају пасош, да су чиповани, вакцинисани против беснила, уверење ветеринара о здравственом стању поса, као и сертификат ветеринарске инспекције за излазак из земље.

„Пасош за љубимца добијате код свог ветеринара, приликом прве вакцинације против беснила која се добија већ са три месеца, након што штене прими остале неопходне вакцине“, каже Андреа и додаје да се тада добија и микрочип који је обавезан вид обележавања и услов за улазак у земље Европске уније, друга варијанта је тетовир број.

Када се очита микрочип код било ког ветеринара он сазнаје ваше податке и о вашем псу, број чипа, датум вакцинације против беснила, као и податке о другим вакцинама и третманима.

За пут неопходна је вакцина против беснила. Титар антитела на беснило одређује се из крви и мора да се уради најмање три месеца пре пута, највиши је месец дана након вакцинације, временом опада, па у неким случајевима може да се деси да након седам месеци буде испод дозвољеног нивоа за пут у иностранство. Неопходно је да од вакцинације прође око две недеље, како би организам пса одреаговао на вакцину. Утврђивање антитела на беснило ради се у Пастеровом заводу. Анализа титра стоји уз документацију пса и ради се једном у животу, а након тога пас добија вакцине против беснила једном годишње, са датумима уписаним у пасош.

Фото: Facebook

Са потврдом из завода, власник одлази у ветеринарску инспекцију свог округа да би узео ветеринарски сертификат да пса може прећи границу.

„Њима прилажете доказ о вакцинацији против беснила, потврду из Пастеровог или неког другог завода ако је у питању други град- титар антитела на беснило, потврду од ветеринара да је пас здрав која је добијена најкасније 48 сати пре путовања. Сертификат се добија на за 15 минута и кошта 3.680 динара- напомиње Андреа и додаје да вађење крви и слање у лабораторију кошта око 1500 динара, титар антитела на беснило 4.500 динара, потврда ветеринара хиљаду динара.“

За Црну Гору, Босну и Херцеговину и Македонију не треба сертификат, док неке земље захтевају карантин, те у случају да желите да посетите Велику Британију, Ирску или Шведску имајте у виду да ове државе захтевају да животиња проведе у карантину више месеци, како би утврдили да ли је болесна или заражена, те вам је наша препорука да на ова путовања идете без вашег љубимца и оставите га у сигурним рукама.

Андреа Младин осим  групе на Фејсбуку под називом “Мила Пет Травел”, покренула је домаћи бренд одеће за псе из Новог Сада чије ствари можете погледати на сајту milapetcentar.com, а на њеној Фејсбук страници Mila Pet Fashion, Андреа поручује да ће најзанимљивији коментари на страници бити награђени качкетићем за лето.

Победници у нашој наградној игри у ком смо делили баде мантил, качкет и лептир машну су Елена Савановић Новог Сада која је освојила баде мантил, и Ива Тоншић из Новог Београда која је за свог љубимца освојила качкетић и лептир машну као најслађи модни додатак за ово лето.

М. Стакић

EUR/RSD 118.0471
Најновије вести