Годишњица Ресавске пећине без туриста

РЕСАВСКА ПЕЋИНА: Ресавска пећина код Деспотовца, један од највреднијих дарова природе Србије, данас је у пролећном амбијенту Бељанице обележила 48 година од отварања и 58 година од открића, а први пут без туриста.
r
Фото: Youtube Printscreen

Обележавање је било скромно у складу са временом и одлукама Владе Србије о ванредном стању због спречавања ширења пандемије корона вируса.

"Ово је први пут да Ресавска пећина на самом почетку сезоне није отворена за туристе", рекла је директорка ЈП "Расавска пећина" Ана Нешић - Богдановић и поручила: "Сада останите код својих кућа а када престне ванредно стање Ресавска пећина ће вас радо дочекати".

Она је навела да се број туриста у Ресавској пећини сваке године повећава, а да их је лане било преко 60.000, највише школских екскурзија, индивидуланих и организованих посета страних туристс преко Туристички агенције.

Ресавска пећина, за коју стручњаци тврде да је спелеолошки бисер под земљом, за туристе је отворена 1972. године и најпосећенија је пећина Србије. Од отварања до сада, према процени туристичких радника, посетило ју је више од три милиона туриста.

Од 2.830 метара истраженог простора за посетиоце је доступно 800 метара, пећина званично ради од 1. априла до 31. октобра, а пре и после тога уз најаву.

Ове године због корона вируса изостале су и традиционане посете за Васкрс, а неће их бити ни за Први мај.

Ресавсака пећина је од 2010. године, као Споменик природе члан Међународне асоцијације туристичких пећина и јама.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести