Из Милана до Београда: Пандемија мења поглед на путовања

БЕОГРАД: Пандемија вируса ковид-19 променила је начин на који се путује авионом, јер су сада обавезне маске, али су неке друге превентивне мере на аеродромима и током лета измењене у односу на почетак пандемије.
p
Фото: Tanjug/AP

На аеродромима у Милану, Франкфурту и Београду инсистира се на коришћењу заштитних маски и држању безбедне дистанце од барем метар и по међу људима, а правило да се свим путницима мери температура, које је важило током ранијих месеци пандемије, се не примењује, наводи извештач Танјуга након лета из Италије ка Немачкој, а затим из Немачке ка Србији.

Упркос ранијим идејама да средња седишта током лета остану празна због безбедне физичке дистанце, многе авиокомпаније, суочене с тешким финансијским последицама пандемије, покушавају да продају сва места у авиону, што је био случај и на летовима Луфханзе из Милана до Франкфурта и из Франкфурта до Београда, јер су скоро сва седишта у авиону била попуњена.

На аеродромима у Милану и Франкфурту инсистира се на коришћењу заштитних маски и држању дистанце међу људима од најмање метар и по, док на авиолетовима који су малтене потпуно попуњени нема дистанцирања, а маске се могу склонити са лица када кабинско особље послужује храну и пиће.

Угоститељи у Милану поштују правила у борби против ковида-19. У хотелу у близини аеродрома свим гостима се мери температура термоскенерима, па чак и у појединим ресторанима у главном граду Ломбардије, међутим не и на миланском аеродрому Линате, наводи извештач по доласку у Београд уочи увођења нових мера надзора.

Многи људи суочавају се с дилемом да ли да се после вишемесечних рестриктивних мера одлуче за путовање ван своје државе или да остану код куће због страха да ће сатима бити затворени у авиону с другим људима.

Претходних шест месеци правила у борби против ковида-19 мењала су се веома брзо, па су и путовања, пословна или приватна, била неизвесна.

Србија је на почетку пандемије забранила доласке из Италије, која је тада била једна од најтеже погођених земаља вирусом ковид-19, а затим је Италија, након кратког периода када је било дозвољено путовање из једне земље у другу, у јулу затворила границе за држављане Србије.

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести