Лисабон, град брда и трамваја

Кад неко спомене Лисабон, многи се прво сете жутих трамваја.
л
Фото: pixabay.com

Како не бисте плаћали јавни превоз више него што би требало, обавезно узмите 7 Колинас тревл кард, који ћете платити само 0,50€, а омогућиће вам јефтиније цене превоза, јавља сајт Б92.

Аеродром Хумберто Делгадо, познатији као аеродром Лисабон или Портела, од самог центра Лисабона удаљен је 7 километара. Од превозних средстава на располагању су вам аутобус, подземна железница, такси и минибус. Наша препорука је аутобус, који ћете платити око 360 динара, а вожња траје око 20 минута, у зависности од гужве у саобраћају
Наравно, прво што ћемо да споменемо је чувени жуто–бели трамвај. Осим што је својеврсна туристичка атракција, идеално је превозно средство за кретање по граду. Осим трамваја, на располагању су вам аутобуси, подземна железница али и лифтови који су постављени широм града како би вам олакшали пењање на више делове.

Картица Колинас тревл кард функционише по принципу топ-ап, а можете да је купите на било којој станици подземне железнице, киосцима или "Карис" продајним местима. Немојте да бринете о износу, јер у аутобусу, возу или трамвају на уређајима једноставно можете да проверите колико вам је преостало. За један дан за коришћење трамваја, аутобуса, подземне железнице и лифтова требало би да издвојите 6,50€, што и није много.

Пре него што почнете да истражујете, требало би да се упознате са занимљивим чињеницама о овом граду. Сигурно ћете прво рећи да је главни град Португала, али то технички и није тако. Зашто? Нема документа који ту тврдњу потврђује.

Занимљиво је и да су многе улице и тргови поплочани у две боје: белу и црну. Бела представља одећу крсташа, а црна је била омиљена боја Сао Висента, заштитника Лисабона.

Лисабон се назива и градом брда, али још није сигурно да ли га окружује њих седам или осам. Осим по трамвајима, град је познат и по најстаријој књижари на свету која датира из 1732. године, али и оној најмањој која је величине 3,25 м2. Овде занимљивости стварно не недостаје.

Да ли сте знали да су жути трамваји заправо копија оних који су се средином 19. века користили у Калифорнији? У овом граду прва трамвајска пруга настала је 1901. године и данас ниједан туриста из Лисабона не одлази а да се не фотографише испред ове жуте атракције. Занимљиво је да их називају американос, а ви обавезно запишите број 28. Кад стигнете, знаћете зашто.

Истраживање започните на главном Тргу Росио, где ћете попити јутарњу кафу и уживати у погледу на посебно занимљива архитектонска достигнућа. Скокните до Трга Рестауродорес, где се налази огроман обелиск, а прошетајте и до успињаче под називом Бица. Искористите целодневну превозну карту и лифтом дођите до Трга Ларго до Кармо.

Уколико волите да пешачите, прошетајте авенијом Руа Августа према Праса до Комерсио, старом трговачком средишту Лисабона. Уколико желите да купујете, задржите се на Руа Августи. Не пропустите и градску већницу Камара Муниципал де Лизбоа, а на списак ставите и урбану четврт Каиз до Содри. Кад огладните запутите се према Тајмаут маркету и пробајте традиционалну посластицу пастел нату, а уколико волите сакралне грађевине, посетите готичку катедралу Се и цркву Игреја де Санто Антонио.

Обавезно идите и до древне Алфаме и једноставно се изгубите у мноштву занимљивих уличица. Истражите и лисабонски дворац из 9. века и наравно, провозајте се трамвајем број 28. који пролази Алфамом, Баишом и Естрелом.
 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести