МИСТЕРИОЗНИ ДВОРАЦ НА ПЕТ СПРАТОВА И ОКРУЖЕН ЛЕКОВИТИМ ИЗВОРИМА УСРЕД СРПСКЕ ШУМЕ: Тоша са Златибора годинама је градио велелепно здање, планирано бањско лечилиште сада зараста у коров (ФОТО)

ЧАЈЕТИНА: Иако многи Златибор везују за сам центар и Краљев трг, у околини ове планинске лепотице крију се прави драгуљи које вреди посетити и обићи.
РИНА
Фото: РИНА

Један такав ушушкао се дубоко у шуми у селу Рожанство. Мистериозни, напуштени замак одушеви све посетиоце који се случајно или намерно нађу у овом крају Златибора. Заправо, то није кућа зарасла у коров већ планирано бањско лечилиште чију градњу је започео мештанин Тоша Лазовић половином прошлог века. Међутим, након његове смрти све је стало, лековита вода која се ту налази отиче узалуд а грађевина и даље плени својом изгледом.

- Од давнина се зна да овде у Рожанству има тај извор лековите, минералне воде. Помаже у излечењу многих болести и за целокупно здравље, али најделотворнија је кад су кожна и очна обољења у питању. То знају сви мештани и ову воду користе. Тај Тоша ишао је испред свог времена, био је богат и тих седамдесетих година схватио је да туризам на Златибору може још више да се развије, каже за РИНУ Миленко стари мештанин Златибора.

Фото: РИНА

На овом локалитету урађена су и стручна истраживања према којим је утвђено да је температура воде код бањског извора 17 степени и да садржи чак девет пута нижу концентрацију соли од оне која је измерена у другим водама које се карактеришу као изузетно лековите.

Фото: РИНА

Тоша је тада ту видео велики потенцијал и зато је кренуо у изградњу за то време велелепног објекта. Сада запуштени дворац се простире на пет нивоа и има широке терасе. Испред се налазе купатила и базени са бањском водом, травњаци и зелене површине.

Фото: РИНА

- То се све градило тамо до пред крај деведесетих, кад је Тоша умро. Мислио је о свему, па чак урадио и прилазни пут који спаја бању са центром Златибора. Након његове смрти очигледно нико није био заинтерсован да настави ово здање и реализује његову идеју. Све што је било унутра и могло да се однесе је украдено, па чак и плочице из базена. Баш тужна слика, јер је ово могла бити мала Швајцарска, додаје наш саговорник.

Фото: РИНА

Према речима мештана, Тоша Лазовић је чак у непосредној близини изградио темеље цркве која такође услед његове смрти никад није подигнута, а планирао је да подигне и фабрику за стерлизацију и флаширање воде.

Фото: РИНА

РИНА

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести