Национални парк Гифтун, Хургада, Египат: Лепоте морске баште

Топло море и увек ведро време у Хургаду привлаче туристе који у Египат  долазе током целе године. Ова сезона је због коронавируса мирнија, има мање туриста, јер према одлуци египатске Владе хотели могу да буду максимално попуњени до 50 посто.
e
Фото: pixabay.com

Да би се привукли туристи цене хотелских услуга су снижене, тако да су одлични хотели са пет звездица постали доступни и нашим грађанима који су искористили да уживају у чарима Црвеног мора.

Древна земља чуда Египат једнако је занимљива и под морем и на копну. Љубитеље старина очараће пирамиде, храмови и остала чудеса из давнина, али ни они који су наклоњени природним лепотама, у овој пустињској земљи неће бити нимало разочарани – пред њима ће се указати невероватно шаролик и богат подводни свет. Сматра се да су управо рониоци, који су долазили да проучавају коралне гребене надомак тада малог рибарског места Хургаде, били подстицај за развој туризма. Сада је то град који има више од 200 хиљада становника и најзначајније je летовалиште Египта које се простире на око 36 км дуж морске обале.

Фото: pixabay.com

Надомак Хургаде налази се острво Гифтун, које је проглашено за национални парк и поред којег се налази петнаестак најлепших места где се може видети сва красота и богатство морског света тропских мора. Многим туристима је прави доживљај да уживо доживе сву ту раскош морске баште. Постоје различите туре: од бродова са стакленим дном кроз које се могу разгледати корали и морски свет, преко сноркелинга (гњурања с маскама и дисаљком) до роњења с боцама – па шта ко воли.

– Корални гребени спадају међу најразноврсније екосистеме на планети. Само корала у Црвеном мору има више од 200 врста, а риба које се налазе око гребена преко хиљаду. Корали су различитих боја, облика и структуре – неки подсећају на сунђере, други на јеленске рогове, разгранато дрвеће, џиновске лепезе... Мада изгледају као биљке, корали су у ствари животиње и у сродству су са медузама и морским анемонама. Није дозвољено да се дирају или ломе, јер расту само 1 центиметар годишње, а корали у Црвеном мору су стари око пет до седам хиљада година – упознао нас је наш водич кроз ове морске баште Мохамуд ел Бешбиши из Хургаде, иначе студент последње године менаџмента у туризму.

Сви туристи који су отишли на ове једнодневне излете су усхићени невероватним осећајем да пливају с рибама разних боја и облика као из акваријума, да виде раже с плавим туфнама на безбедној удаљености (углавном се крећу по дну). Пажњу им привлаче како рибе-иглице, тако и оне које као да је цртао Пикасо. Невероватна живописност иморског живља и разнобојност корала испуне срце сваког туристе. Постоје туре које туристе воде да виде највеселије морске становнике – делфине. Могу да се виде и велике морске корњаче, које долазе да пасу морску траву у увалама где нема гужве у раним јутарњим сатима, ако се буде имала срећа.

– Црвено море је најсеверније тропско море на свету и спада у једно од најсланијих светских мора. Температура воде овог мора у зимским месецима углавном не пада испод 20 степени Целзијуса, док је у летњим она од 28 до 30 степени Целзијуса, што је готово идеално за роњење. Његови корални гребени су за сада очувани, али то не значи да не би требало да водимо рачуна подизању еколошке свести и о заштити овог блага које нам је природа даровала – открио нам је Мохамед Бакр, представник туристичке агенције 1А у Хургади.

Корални гребени и филтрирају воду, тако да доприносе да она буде чистија и бистрија. Они доприносе стабилизацији морског дна, помажући морској трави, алгама и другим морским биљкама да преживе. Ове биљке умањују утицај олуја и помажу у спречавању испирања дна океана. Такође пружају храну и заштиту широком спектру морских животиња. Просто је невероватно да и најмањи корални гребен има рибе које су око њега, јер се у околини корала сав морски свет храни, налази уточиште и узгаја потомство.

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести