"Носталгијом" кроз Мокру Гору након короне

МОКРА ГОРА: Музејско-туристички комплекс "Шарганска осмица" у Мокрој Гори отворио је врата гостима који желе да се провозају возом "Носталгија" или бораве у неком од угоститељских објеката.
drvengrad
Фото: Youtube Printscreen

На "носталгичну" вожњу пругом уског колосека први су стигли домаћи гости.

"Структура гостију је промењена, путници су углавном из Србије. Попуњеност воза је око 40 одсто. Имамо два поласка у 10,30 и 13,30 часова. Цена карте је остала непромењена 900 динара, деца од шест до 14 година плаћају 450, а млађи не плаћају", каже Жељко Шпијуновић из „Србија воза“.

Воз "Носталгија", популарни Ћира, вози око два и по сата кроз пределе између Златибора, Шаргана и Таре, долиним реке Камишине.

Прође кроз 22 тунела и преко пет мостова. Његова пруга је уског колосека и чини осмицу савладавши 300 метара висине на 3,5 километра.

На путовању од Мокре горе до Шарган Витаса зауставља се у станицама Голубићи прављеним за филм "Живот је чудо" и Јатарама у којима није продата ниједна карта.

Застане и на видиковцу Крст одакле се види како пруга чини осмицу, али и на Луди камен који је посебно атрактиван, јер, кажу, испуњава све жеље.

Годишње се кроз пределе Мокре Горе превезе и до 100 хиљада туриста. Многи од њих поред вожње обилазе Тару, Златибор, Мећавник, Вишеград и мокрогорске изворе, међу којима су и лековити Беле воде.

"Ова вода је погодна је за лечење запаљења очних капака, чира на желуцу и дванестопалачном цреву. Сам тај амбијент је фантастичан, ту је и мала шумска пруга, ужа од ове којом се гости возе, некада се њоме грађа возила, а ту је и Црква Јована Крститеља", каже Александра Милутиновић, управница Музејско-туристичког комплекса „Шарганска осмица“.

Воз "Носталгија" је део Музејско-туристичког комплекса „Шарганска осмица“ чији су угоститељски и смештајни капацитети спремни да, уз све прописане мере заштите, приме све туристе.

EUR/RSD 117.5936
Најновије вести