НОВИНА НА ФЕСТИВАЛУ НАГИХ У ЈАПАНУ Први пут учествовале и жене (ВИДЕО)

ТОКИО: У Јапану је одржан традиционални фестивал Хадака Мацури, или Фестивал нагих, који се одржава у шинтоистичком храму Кономија у централном делу земље.
1
Фото: screenshot / Youtube / HOT HUNKS JAPAN

Фестивал, који траје већ 1.250 година, ове године је био посебан јер су први пут учествовале и жене.

"Жене су биле јака подршка мушкарцима радом на фестивалу", рекао је Ацуко Тамакоши, чија је породица генерацијама радила на фестивалу у Кономији.

Међутим, идеја да жене учествују на фестивалу, на којем мушкарци покушавају да отерају "зле духове" пре него што се моле за срећу у храму, по свој прилици се досад није појављивала.

Према речима Нарухита Цуноте, досад није било званичне забране, већ нико никад није питао да жене учествују, а када су питале, одговор је био лак, наводи Би-Би-Си.

"Верујем да је најважнија ствар да ово буде фестивал забаве за све. Мислим да би бог био срећан, такође", рекао је Цунота за Ројтерс.

Али, нису сви у локалној заједници одушевљени.

"Чујемо приче да су многи забринути да ми, жене, учествујемо. Питају: "Шта ће оне на мушком фестивалу? Ово је мушки фестивал, озбиљна је ствар", рекла је 56-годишња Тамакоши.

Жене нису потпуно наге на фестивалу. Оне носе љубичасте огртаче и беле шортсеве, за разлику од мушкараца који носе парче тканине везано за појас.

Ове недеље одржава се још један фестивал нагих, у храму Кокусеки на северу Јапана, и који ће бити последњи који ће се одржати на том месту јер нема довољно младих људи да сачувају ову фешту.

Популација Јапана "брзо" стари. Прошле године се први пут догодило да је једна у 10 особа била старија од 80 година.

Стопа рађања по жени је 1,3, па се у Јапану роди свега 800.000 беба годишње.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести