ОД СТАРОГ БАРА ПА НА СЕВЕР Црна Гора није само море

Један од важнијих циљева Туристичке агенције „Голдтравел” из Подогрице је да се туристима покаже да Црна Гора има много тога да понуди, а да то није „само” море, и извесно је да су у томе и успели јер ова атрактивна путовања привлаче госте из целе Европе, пре свега Француске и Немачке, а стижу и туристи с других континената.
2
Фото: Dnevnik.rs

Путовање креће и завршава се у Старом Бару, а између доласка и одласка је неколико дана уживања у лепотама Црне Горе. Рутама које су далеко од оних на које су туристи навикли и до којих би самостално могли доћи и проћи их, на којима се могу срести гости спремни да истражују, упознају, сазнају, виде, пробају, надишу се, одморе - и понесу изузетне успомене и - пожеле и да се врате.

Већ и боравак у Старом Бару, који је свега неколико километара удаљен од Бара, посебан је јер се ово место пружа на две обале - Скадарског језера и Јадранског мора, у подножју је планине Румије, а становнике овог приморског места и некад и сад повезују, обогаћују и спајају векови, различите културе и обичаји, а ођеци венецијанске културе и баштине Османског царства дају јединствену слику истока и запада. Све то и те како је видљиво у хотелу Стара чаршија Ресорт & СПА, где је први сусрет гостију и домаћина.

Фото: Dnevnik.rs

Хотел је уређен у традиционално-рустичном стилу, спој је прошлости и садашњости, традиције и модерног. Има пет објеката и 37 соба у које се може сместити 94 особе, као и ресторан врхунске кухиње, који је израђен од природних и рециклираних материјала.  

Путовање је изузетна прилика да се упозна с планинама у овом делу Црне горе - Румија, Бјеласица, Проклетије, Хајла, с чијих се врхова може добар део тог краја видети. Уз Скадарско језеро, чије воде запљускују и обале Албаније, ту су и Плавско, из којег истиче Лим и које се, захваљујући брзом дотоку слатке воде из река, потпуно обнавља много пута годишње, а потом и Биоградско језеро, окружено истоименом прашумом и планином Бјеласицом.


Водопад Савино око

Неке локације и природне лепоте једноставно не би требало изоставити и обавезно их треба видети. Међу њима су, без сумње, Али- Пашини извори у близини Гусиња јер ово стално крашко врело непрестано из много извора на преко 300 квадратних метара изнедри око четири тоне бистре пијаће воде температуре око нула степени Целзијуса. Такође, не треба пропустити да се види и водопад Савино око, које локално становништво зове Скакавица - у долини Ропојани.


Лепоте предела Црне Горе на овој тури разгледају се путујући у yиповима. Уз yип сафари, ту је вожња багијима и квадовима, а током путовања може се и јахати, све то уз стални надзор стручних и обучених младих људи. На путу се застаје, одмара и упознаје с неколико градова и насеља, а на рути су Подгорица, Колашин, Вирпазар, Гусиње, Беране, Плав, Рожаје, Андријевица...

Фото: Dnevnik.rs

Гастрономски ужитак је посебна прича. На трпези се свакодевно смењују различита јела високог квалитета у које је уткано много знања и искуства. Могу се пробати најпознатија национална јела припремљена на „старински начин”: качамак, кисело млеко, специјалитети испод сача, сиреви, рибљи специјалитети... а изузетна је и понуда савремених медитеранских и интернационалних јела од којих се многа припремају пред гостима.

Добрила Млађеновић

Фото: Д. Млађеновић

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.3079
Најновије вести