Пекинг увео вакцинацију као услов за одређене јавне објекте

ПЕКИНГ: Пекинг је прогласио вакцинацију против ковид-19 за обавезан услов становницима, ако желе приступ великом броју јавних места, чиме је постао први град у Кини који је то учинио у покушају да обузда високо заразни омикрон сој.

Од 11. јула, људи који желе да уђу у одређене јавне објекте, мораће да буду вакцинисани против корона вируса, осим ако из здравствених разлога не могу да приме вакцину, саопштила је градска управа, преноси CNN.

Вакцинација је затражена на нивоу читаве Кине за раднике на ризичним позицијама, попут оних из јавног превоза и индустрије хладног ланца, али није уведена општа обавезна вакцинација за све становнике.

До 17. априла, у главном граду Кине вакцину против вируса корона примило је 80,6 одсто старијих од 60 година.

Кинеске власти су појачале напоре да повећају стопу вакцинације, посебно међу старијом популацијом, пошто је омикрон ове године изазвао узастопне епидемије.

У Пекингу се већ од становника тражи да покажу доказ о негативном тесту на ковид 19 у року од 72 сата да би ушли на сва јавна места.

Услов вакцинације долази пошто је Пекинг пријавио три случаја подваријанте БА.5.2 омикрон соја, која је веома преносива и способна да избегне антитела, наводи CNN.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести