Пирот и Стара Планина - спој мерака и нетакнуте природе

ПИРОТ: Пирот је град мерака, традиције, културе, обичаја, гостопримства, окружен најлепшим природним пределима Старе планине, те би као такав могао бити дестинација за одмор у Србији, кажу у Туристичкој организацији Србије (ТОС).
stara planina
Фото: Youtube Printscreen

У оквиру летње промотивне кампање, под слоганом “Изабери своју авантуру, види Србију”, директорка ТОС-а Марија Лабовић је са групом новинара обишла тај крај.

Посетили су, кажу, етно комплекс „Нишавска долина“, који располаже са око 30 лежајева у кућама оригиналне српске архитектуре, а на путу ка Специјалном резервату природе Јерма, обишли су и Суковски манастир из 19. века о чијем постанку постоји занимљиво предање, које тамошњи монаси, причају на посебан начин.

У селу Власи, у кањону реке Јерме, могуће је прошетати стазама кроз готово нетакнуту природу, кажу из ТОС-а, док спортске и авантуристичке садржаје нуди „Авантуристичка мрежа“ - пешачке, бициклистичке туре, пењање, фестивали.

Фото: Youtube Printscreen

Манастир Поганово из 14. века је један од многих манастира у том крају, због чега Пирот, зову и “мали Јерусалим”.

Залазак сунца у том крају најлепши је са српске средњевековне тврђаве Момчилов град, Кале, из 14.века, која је недавно реконструисана, а проглашена је и за једну од седам најлепших у Србији.

Директорка ТОС-а је са екипом новинара обишла и парк природе Стара планина, који је највеће заштићено природно добро у Србији, са више од 300 километара обележених стаза за планинарење, пешачење, трчање, бициклизам, јахање и друге садржаје.

Обишли су, кажу, и један од три улаза на Стару планину са пиротске страме - Пирот - Рсовци - Дојкинци - Славиња. То је један од најпосећенијих праваца на Старој планини, који пружа могућности за боравак на селу и активности у природи.

Домаћини из Туристичке организације Пирот у својој понуди имају и село Рсовци, где неколико домаћинстава нуди смештај, као и пећинску цркву светих Апостола Петра и Павла, у којој је фреска Ћелавог Исуса, јединствена у свету.

Фото: Youtube Printscreen

Посетили су и локалитет Славињско грло у клисури Росомачке реке, као и одмаралиште Врело, у чијој близини су рибњак пастрмке, визитор центар ЈП Србијашуме, као и извор Врело по коме је одмаралиште добило назив.

На истом путном правцу је село Дојкинци где се налази најмодернији планинарски дом у Србији - планинарски дом Дојкинци. То је својеврсна база за планинаре, планинске тркаче, породице са децом и све љубитеље активности на планини.

Готово трећина свих водопада у Србији налазе се на Старој планини, неки од њих откривени у релативно скорије време, међу којима је и водопад Тупавица.

У понуди тог краја је и вожња џиповима кроз специјални резерват природе Арбиње до Понора.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести