У ЈЕКУ СПОРА ИЗМЕЂУ ГРЧКЕ И БРИТАНИЈЕ На изложби у Музеју Акропоља изложен ПОЗАЈМЉЕНИ ВРЧ за воду из 420. године п.н.е.; Грци захтевају да се врате све скулптуре са Партенона

У атинском Музеју Акропоља отворена је изложба на којој ће, поред осталог, бити приказана и чувени старогрчки врч за воду из 420. године п.н.е. који су Грци добили на позајмицу од Британског музеја.
a
Фото: Pixabay.com

Изложба је отворена у јеку спора између те две земаље насталог око грчког захтева да јој Велика Британија врати скулптуре однете са Партенона, античког храма на Акропољу, у Атини, које се налазе у Британском музеју.

Британски премијер Риши Сунак отказао је пре недељу дана планирани састанак са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом у Лондону, оптужујући га да покушава да искористи долазак у британску престоницу као позорницу јавне кампање за повратак скулптура Партенона у Грчку, преноси АП.

Мицотакис је инцидент описао као "несрећан тренутак", али је додао да је кампања за њихов повратак добила подстицај након што је Сунаково отказивање посете привукло међународну пажњу.

Фото: Pixabay.com

Британски музеј је саопштио да наставља разговоре са грчким властима и Музејом Акропоља, што у Атини подстиче наду да би договор око спорних мермерних скулптура могао да буде постигнут.

Директор Музеја Акропоља Николаос Стамполидис рекао је данас да његов музеј одржава "одличне односе" са Британским музејом и изразио је уверење да ће Партенонске мермерне скулптуре на крају бити враћене.

"На крају крајева, култура није само уметност. У тој сфери се такође ради и о односима", поручио је Стамполидис.

Ископан у јужној Италији, врч за воду познат као Меидиас Хидриа, који се сматра ремек-делом атинског грнчара Меидије, постао је део колекције Британског музеја пре 250 година и до сада није напуштао лондонски музеј.

Врч је украшен сценама из грчке митологије, укључујући приказ Херакла, легендарног грчког хероја познатог по надљудској снази.

 Овај старогрчки врч ће бити изложен у Музеју Акропоља у Атини до априла 2024. године, када ће се преселити у музеј Лувр у Паризу, граду домаћину Летњих Олимпијских игара 2024.

Атинска изложба "Значења: персонификације и алегорије, од антике до данас", биће отворена за јавност у четвртак. Изложба обухвата 165 уметничких дела, од којих су многа из других великих европских музеја, а нека се позајмљују по први пут.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести