У Риму забрањено седење на степеницама, скакање у фонтане...

РИМ: Туристи у Риму су се немало изненадили кад су полицајци почели да их терају са чувених Шпанских степеница које украшавају "вечни град" од 18. века.
r
Фото: pixabay.com

Ових 136 степеница које воде до Цркве Тринита деи Монти заштитио је Унеско као светску баштину и већ дуго су омиљено место за одмор уморних туриста који у обиласку града воле да седну на њих.

Полицијска акција растеривања туриста који седе на степеницама плод је одлуке римских власти које су у јуну донеле низ нових правила, укључујући забрану "неуредног једења" поред споменика, шетње без мајице и скакања у фонтане. Између осталог, туристима је сада забрањено да по славним степеницама вуку кофере и торбе с точкићима, као и колица.

Само ако седнете на једну од степеница, могли бисте да платите 250 евра казне, а 400 евра је глоба ако их запрљате или оштетите. 

"Лепо је заштитити споменик и наравно да не би требало да једете на степеницама, али забранити да седнете је заиста претерано. Чини ми се да је то одредба у фашистичком стилу, коју ће локална управа бити присиљена да преиспита", коментарисао је бивши заменик министра културе Виторио Згарби.

"Сложили смо се да људи не би требало да кампују и једу на степеницама, јер остављају смеће. Али криминализовати људе зато што су сели, посебно ако су старији, мало је претерано", казао је Томазо Танцили, директор римске подружнице удружења италијанских хотелијера, преноси Гардијан.

Сличне мере су на снази у Венецији, где власти патролирају око Трга светог Марка и других споменика. Све је више правила о којима туристи широм Италије морају да воде рачуна. Осим што не смеју "неуредно" да једу или "кампују" на трговима или степеницама споменика, не смеју ни устима да додирну левке из којих тече вода у фонтанама, преноси Индекс.хр. 

На плажи у Ераклеји, у близини Венеције, на пример, не смеју да се граде куле од песка, а на Каприју не смете носити бучне ципеле. Притом се не мисли на кломпе, оне су забрањене још 1960. године.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести