У срцу природе – Бања Врућица: Лепоте свих годишња доба (фото)

На три километра удаљености од Теслића, општине у Републици Српској, у срцу природе, налази се Бања Врућица, која више од века благотворним дејствима изворске термоминералне воде мами посетиоце из околних земаља.
В. Фифа/Бања Врућица
Фото: В. Фифа/Бања Врућица

Већ једну деценију, Бања Врућица своје садржаје, као и “Политикин забавник”, прилагођава свима од “7 до 107”, и на тај начин се активно бори против стереотипа да су бање места само за старе и болесне особе.

Прича Бање Врућице почиње 1919. године, када је шумарски инжењер Симо Крстић, пореклом из Рогатице, откупио земљу од локалне берберске породице и ту направио прва уређена купатила, док је први саграђен хотел “Змајевац” запаљен током Другог светског рата. Сада се Бања Врућица простире на 75 хектара земљишта, а у свом комплексу има 4 хотела – “Кардиал”, “Посавина”, “Херцеговина” и “Србија”. Једна половина посетилаца долази из Босне и Херцеговине, а друга из бивших југословенских република, мада се лане повећао број гостију и из других европских земаља.

Фото: В. Фифа/Стаза око Бање Врућице

Војвођани из Бачке и Срема били су најбројнији гости током деведесетих година прошлог века, а након рата, та традиција је прекинута. Тренутно ова бања има сталну гошћу која их посећује 50 година узастопно, а сада се ближи стотом рођендану.  Кроз све историјске недаће, Бања Врућица расла је и развијала се, те је проблем одласка на терапије, третмане и базене током кишовитих јесењих и хладних зимских дана решен изградњом подземних пролаза који повезују сва четири хотела овог комплекса.

Посебан понос Бање Врућице је спој традиционалних здравствених услуга и савремених медицинских поступака, те је основни здравствени програм ове бање рехабилитација особа са кардиоваскуларним обољењима, а поред тога, у понуди је и велнес, спорско-рекреативни и конгресни програм.


Манастир Липље зидали Немањићи

У подножју планине Борја, на 25 километара удаљености од Теслића, смештен је манастир Липље, саграђен у 13. веку. Почеци манастира везују се за име Стефана Немање, а према народним предањима, задужбина је Светог Саве.

Фото: В. Фифа/Манастир Липље

Архитектура овог манастира обилује декоративним елементима Рашке школе, а поред богате библиотеке, у конаку овог манастира могуће је и преспавати.


Бања врућица идеално је место за опуштање и рекреацију, са парковима пуним зеленила и кардио и стазама здравља, изазова и љубави, док се крајем наредне године очекује завршетак изградње новог хотела, а како је извршни директор за операције маркетинга и продаје Александар Радошевић казао, планови за будућност само се нижу и из године у годину, остварују.

Влада Републике Српске ове године по први пут почела је да издаје туристичке ваучере за своје грађане, а у ту акцију активно се укључила и Бања Врућица, која је сада “живи” током сва четири годишња доба, а према статистици којом располажу, у вансезонским терминима остварена је сезонска посећеност.

Како живимо у подручју погодном за настанак и развијање кардиолшких обољења, пожељно је посетити ову бању и превентивно, али и ради рекреације, дружења и разноврсне хране. Бања Врућица смештена је на прелазу између равничарских и брдско-планинских предела, а њено окружење обилује занимљивим историјским местима погодних за верски и ловни туризам – Вучја планина, пећина Растуша, Спортско-рекреаивни центар “Хајдучке воде”, етно село “Усора”, манастир Липље, црква брвнара посвећена Успењу Просвете Богородице, Крстова гора, спомен-храм Пресвете Тројице, светиште Конџило, као и стећци Војводе Момчила.

Данијела Андулајевић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести