У СРЦУ ШУМАДИЈЕ На Гружанском језеру као на мору, а пун паснион кошта 4.000 динара (ФОТО)

КНИЋ: И док се многи одлучују за дестинације попут Црне Горе и Грчке, они који се одлуче да свој летњи одмор проведу у Шумадији кажу да је управо то прави одмор за душу и тело.
r
Фото: RINA

Без гужви, без папрених цена и свега осталог што носи боравак на морској обали. Ипак, оно што је јако важно јесте чињеница да им је осећај скоро исти јер и Шумадија има своје море. Гружанско језеро плени својом лепотом, па је све чешће избор наших грађана.

- На самом Гружанском језеру није дозвољена градња објекта за смештај туриста и посетилаца, јер је језеро намењено за снабдевање пијаћом водом града Крагујевца, због чега нема ни уредјене плаже. Међутим, имамо сеоска домаћинства која се налазе у близини самог језера, чији власници имају решење о категоризацији смештаја за госте и њихова цена изнајмљивање креће се око 4.000 динара по особи за пун пансион, док се цена самог ноћења у близини језера креће се од 10-15 евра по особи, рекла је за РИНУ Драгица Илић директорка Туристичке организације Кнић.

Фото: RINA

Упрскос све већој популарности, на територији општине Кнић налази се само један хотел, који је категоризован са три звездице и његов капацитет је неких 120 особа. Стога би проширење смештајних капацитета могао бити један од циљева, кад је развој туризма на територији ове општине у питању.

- Гружанско језеро јако је интересантно за пецароше, како због богатог фонда рибе која се налази у језеру тако и за оне који воле да уживају у том спорту. Такодје, јако је занимљиво и за кајакаше који на нашем језеру изводе припреме и медју њима је доста популарно, поред тога популаран је и ловни туризем јер је језеро богато стаништем дивлих патака. Тако да могу да кажем да је језеро иделано за љубитеље спортског туризма, истиче Илићева.

Осим самог језера веома привлачна туристима је и околина која га окружује. На само пар километара смештен је фасцинантни Борачки крш и село Борач у ком се налазе остаци средњовековног града, са ког, уколико се попењете на сам врх, поглед пуца на пола Шумадије. У подножју се налази велика светиња из 14. века, црква посвећена Архангелу Гаврилу и недалеко одатле налази се сеоско туристичко домаћинство етно кућа Вранића, где је и снимана серија "Мој родјак са села", а које је веома популарно код домаћих и гостију из региона.

Фото: RINA

- Број посета из године у годину свакако је у порасту, из разлога што се доста ради на промоцији саме општине и туристичке понуде нашег краја. Након корона вируса, прочуло се за Кнић и људи су масовно почели да купују домаћинства и обнављају старе куће, закључила је директорка Туристичке организације Кнић.

РИНА

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести