(ВИДЕО) СПЕКТАКЛ У ЊУЈОРКУ Хиљаду дронова ОСВЕТЛИЛО НЕБО изнад Централ Парка ОДУШЕВЉЕЊЕ Њујорчана и туриста НЕЧУЈНИМ ВАТРОМЕТОМ

ЊУЈОРК: Више од хиљаду дронова осветлило је небо изнад Њујорка, а тај први уметнички спектакл у историји, организовао је холандски студио ДРИФТ као део пројекта који истражује и повезује однос између човека, природе и технологије.
d
Фото: Youtube Printscreen

Дронови су синоћ осветили ноћ, правећи посебне скулпуте, које су опонашале јато чворака. Спектакл је понављан на сваких сат од седам до девет часова, на огромно одушевљење многобројних Њујорчана и туриста окупљених у Централ парку у срцу Менхетна.

Шарене беспилотне летелице полетале су изнад језера Централ парка у три одвојене 10-минутне пројекције које су, како су организатори рекли, биле кулминација петогодишње координације и планирања.

Етерична "кинетичка ваздушна скулптура" инсипирисана огромним јатом чворака, била је слична нечујном ватромету.

Чворци су донети у САД 1890. године и јато од 100 чворака пуштено је на слободу баш у Њујорку. Данас их у САД и Канади има два милиона и једна су од њачешћих птица на свету.

Уз свако полетање постојала је пропратна музика коју су гледаоци могли да пуштају са својих телефона, преносе амерички медији.

Надлежни органи града упозоравали су на то да би спектакл због светлости коју производи могао да представља проблем за "пернате пријатеље града".

Овај спектакл, такође је означен као највећи јавни уметнички пројекат у Централ парку од када је 2005. године познати светски уметнички пар Њујорчана - бугарски уметник Кристо Јавачев и његова супруга француска уметница Жан Клод поставили 7.503 "капије" од најлонске тканине у боји шафрана дуж 37 километара стаза.

Фондација за борбу против антисемитизма, коју је основао Роберт Крафт, планирао је да изведе сопствену емисију дронова у Централ парку у суботу увече, али је одложена.

Дронови би, како је планирано направили плави квадрат заједно са речима "Устани против сваке мржње".

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести