АМЕРИЧКА МИСИЈА НА МЕСЕЦУ У ПРОБЛЕМУ Лунарни лендер "Одисеј" преврнуо се на бок, није прекинута комуникација са Земљом

ВАШИНГТОН: Амерички лендер "Одисеј", који је слетео на Месец, вероватно лежи на боку након што се преврнуо, али није прекинуо комуникацију са Земљом, саопштила је америчка компанија Intuitive Machines.
1
Фото: screenshot / X / NASA

Компанија је навела да је лендер у добром стању и да није прекинута његова комуникација са Земљом, објавио је Би-Би-Си.

Извршни директор и суоснивач компаније Стив Алтемус изјавио је да није сасвим јасно шта се догодило, али да подаци сугеришу да је лендер закачио о површину Месеца, а затим се преврнуо.

Алтемус је навео да мерни сензори указују да је каросерија лендера у хоризонталном положају и истакао да су радио антене и даље усмерене ка Земљи, а да соларне ћелије настављају да прикупљају енергију за пуњење система батерија.

Сви мерни инструменти који треба да врше посматрања Месеца налазе се на страни лендера која је окренута нагоре, што би требало да омогући мерења, рекао је Алтемус.

Према његовим речима, лендер је био усмерен на терен са кратерима у близини јужног пола Месеца и веома се приближио том циљаном месту, можда на два или три километра.

Сателит Америчке свемирске агенције НАСА тражиће "Одисеја" овог викенда како би потврдио где се тачно налази, навео је Алтемус.

Предвиђено је да "Одисеј" буде активан још девет до десет дана због лунарне ноћи која ће наступити на јужном полу Месеца и због великих хладноћа које ће онемогућити рад лендера.

Мисија "Одисеј" је део програма НАСА за комерцијалне лунарне услуге, у којем Агенција плаћа приватним америчким компанијама за услуге транспорта на Месец.

У случају "Одисеја" накнада коју НАСА плаћа Intuitive Machines износи 118 милиона долара.

"Одисеј" је постао прва свемирска летелица америчке производње која је слетела на Месец у последњих 50 година.

Мисија лендера "Одисеј" има за циљ да процени окружење јужног пола Месеца пре него што, према плану, на Земљин сателит оде мисија НАСА-е са посадом, крајем 2026. године.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести