ДОЛИЈАО КВАКБОТ ФБИ и европски партнери разбили хакерску мрежу

ВАШИНГТОН: Америчко министарство правде саопштило је данас да је у међународној операцији разбијена озлоглашена платформа "Квакбот" коју користе сајбер криминалци.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

"Малициозни софтвер Квакбот погодио је више од 700.000 компјутера, омогућио употребу рансомвера (софтвери којим се изнуђује новац од жртава) и причинио штету од више стотина милиона долара компанијама, здравственом сектору и владиним службама широм свијета", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

У операцији под називом "Лов на патке" (Дуцк Хунт), учествовали су Федерални истражни биро (ФБИ), Француска, Немачка, Холандија, Велика Британија, Румунија и Летонија.

"Заједно смо разбили Квакбот и спасили велики број потенцијалних жртава", поручио је тужилац Мартин Естрада на конференцији за медије.

Први пут откривен пре више од једне деценије, Квакбот се обично шири путем мејлова послатих жртвама, а верује се да хакерска мрежа потиче из Русије.

Директор ФБИ Кристофер Реј је навео да су жртве хакера биле бројне - од финансијских институција на источној обали САД до компаније за критичну инфраструктуру која је имала уговор са владом на средњем западу и произвођача медицинских уређаја на западној обали.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести