ЕП за више робота у свакодневном животу, али уз етичка начела

СТРАЗБУР: Европски парламент усвојио је данас извештај о вештачкој интелигенцији и роботици којим подстиче државе чланице да подижу освешћеност о предностима употребе робота у свакодневном животу, али упозорава и да је потребна њихова примена у складу с етичким начелима како се не би нарушило право грађана на приватност и како се њихови лични подаци не би користили без претходног одобрења. 
r
Фото: pixabay.com

Извештај о свеобухватној европској индустријској политици о вештачкој интелигенцији и роботици које је раније усвојио Одбор за индустрију, истраживање и енергетику, прихватио је у уторак велик број посланика, њих 572, одбило 54, а суздржаних по том питању је било њих 45, преноси Хина.

Ешли Фокс, представник из европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР), рекао је током расправе да вештачка интелигенција треба да има човека у средишту што значи да њено коришћење мора да повећа људске способности, а не да их замени.

У извештају се наводи да се вештачка интелигенција може применити у различитим секторима у којима је стандардизација од велике важности, као што су паметна производња, роботика, аутономна возила, виртуална стварност, анализа података као и у сектору здравства и пружању помоћи.

Међутим, према анкети Еуробарометра из маја 2017, грађани ЕУ-а се и даље не осећају пријатно при помисли на коришћење робота у свакодневној здравственој заштити. 

Имајући у виду ту чињеницу, Парламент позива државе чланице да развију стратегије и кампање с циљем подизања нивоа освешћености о предностима употребе робота у свакодневном животу.

Европски парламент је прихватио у децембру прошле године и предлог уредбе о успостављању новог програма Дигитална Еуропа и осигуравању најмање 9,2 милијарде евра за спровођење програма у новом вишегодишњем финансијском оквиру од 2021. до 2027, којим ће се, између осталог, развијати рачунарство високих перформанси и вештачка интелигенција, преноси агенција.

 

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести