Хауген: Фејсбук угрожава интегритет демократије

БРИСЕЛ: Френсис Хауген, узбуњивачица и бивша менаџерка компаније Фејсбук, поручила је данас пред одбором Европског парламента да та компанија нарушава интегритет демократије омогућавањем и продубљивањем поларизације, као и фаворизовањем радикалних ставова.
facebook, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

“Фејсбук може својим деловањем да ослабити нашу демократију и да продуби поделе”, казала је Хауген пред Одбором за унутрашње тржиште и заштиту потрошача ЕП.

Додала је да постоје могућности да Фејсбук и Инстаграм постану сигурнији, али да Фејсбук то није спреман да учини због своје добити, а да су последице огромне.

Између безбедности и добити, сматра Хауген, Фејсбук увек бира добит, што производи поларизацију широм света.

Тврди и да је четири одсто корисника Фејсбука примило 80 одсто нетачних информација, преноси Хина.

"Фејсбук није ништа променио када је схватио да је нуспојава његових система ширење дезинформација", поручила је Хауген, која сматра да је та платформа "битно мање транспарентана и доноси мање одговорне одлуке" од других друштвених мрежа, као што је Твитер.

Хауген, која је Фејсбук напустила у мају, послала је десетине хиљада интерних докумената те платформе регулаторним телима и медијима који, како тврди, показују да је Фејсбук свестан да омогућава ширење мржње, односно да његови алгоритми доприносе видљивости таквих садржаја.

"Што је негативнији коментар биће више лајкова па и више новца", казала је Хауген.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести