Хоће ли „дијамант“ послати кружне токове у пензију? (ВИДЕО)

Кружни токови се све више примењују на раскрсницама јер доказано представљају боље саобраћајно решење од класичних укрштања са семафорима.
d
Фото: Youtube Printscreen

Кружни токови, какви широм света одавно постоје, последњих година се масовно праве и код нас и увелико доприносе бољем протоку саобраћаја и смањењу броја тешких саобраћајних несрећа.

Међутим, што су већи и оптерећенији, кружни токови постају мање сигурни, а и превише саобраћаја уме да их угуши, због чега се инжењери годинама труде да осмисле боља решења.

Како преноси Tportal, једно од потенцијалних спасоносних решења је и такозвано "дијамант укрштање", концепт који, наводно, смањује удео саобраћајних несрећа за 33 одсто у односу на стандардно укрштање, а фатални исход саобраћајних инцидената за импресивних 60 одсто.

На оваквим напредним раскршћима нема скретања улево приликом којег неретко долази до одузимања предности и судара, што је сјајна ствар. С друге стране, мањкавост "дијаманта" огледа се у томе што још увек користи семафоре, али истовремено може да има пешачке и бициклистичке стазе, док се гужве решавају бројнијим тракама.

Погледајте видео...

 

EUR/RSD 117.7643
Најновије вести