Истраживање Руса и Француза "Од тундре до степе"

ТОМСК: Руски научници сагласили су се са француским колегама да организују заједничку мрежу истраживачких станица "Од тундре до степе", где ће током целе године истраживати климатске промене и домородачке народе Сибира и Арктика.
1
Фото: Youtube Printscreen

Споразум о сарадњи биће потписан 2020. године, рекли су за Тас с из прес службе Државног универзитета у Томску.

"Француски стручњаци желе да спроведу истраживања у Сибиру и на Арктику и спремни су да уједине научне потенцијале и рресурсе са руским центрима како би створили модерну мрежу која је названа "од тундре до степе", навела је прес служба.

Мрежа истраживачких станица простираће се са запада на исток кроз континентални градијент Сибира.

Руски и француски научници ће у станицама анализиратти како глобално загревање утиче на климу и животну средину у Сибиру и на Руском Арктику.

Какоје наведено, француски научници су са великиминтересовањем проучавали искуства стручњака из Томска у једногодишњим станицама.

Научници из других земаља морају да прекину истраживања током зимске сезоне, док станице које користе стручњаци из Томска раде током целе године и захтевају минималну логистику.

"Француска има добро развијене технологије за даљинско истраживање Земље, што је оптимално за проучавање Сибира и Арктика. Француски научници имају добре стручнајке у био-гео-хемији, која игра велику улогу у проучавању климе. Значајан је и хуманитарни правац, у којем Универзитет у Томску добро напредује, па ће заједнички интерес битии антропологија и изучавање домородачког становништва у Сибиру и на Арктику", речено је из прес службе Универзитета.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести