КАКО ДА СПАСЕТЕ АУТО ОД ПЕСКА Уз помоћ ових трикова ПОНИШТИЋЕТЕ ДЕЈСТВО ПРЉАВЕ САХАРСКЕ КИШЕ

Сахарски песак дувао нам је претходних дана, а нови таласи тек се очекују. Ова појава после кише може да проузрокује сивкасте или смеђе-жуте мрље на лаку вашег аутомобила.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Овај природни феномен иначе је израженији у летњим и јесењим месецима, али нам се десио баш сада.

Шта урадити после кише? Пошто смо искисли, део тог песка природно се испере из атмосфере и остаје највидљивији на боји аутомобила – на најтамнијим или најсветлијим бојама посебно. Количина овог ситног песка може да варира, али у сваком случају, када се осуши, аутомобил се њиме може потпуно прекрити.

Може ли песак да уништи лак?

Он сам по себи није штетан, али песак је потребно што пре испрати јер евентуално може да оштети заштитни слој лака. Може да оштети и браве, шрафове, метлице брисача, а последично и ветробранско стакло.

Нешто тог песка доспе и у филтер кабине (ако га мењате барем једном годишње, не брините), али свакако нешто од тога доспе и у мотор, иако су количине мале и немерљиве због филтера.

Наравно да ауто не треба оставити прљавим и прашњавим, а ево како то најбоље да урадите, без последица по фарбу.

Пустињски песак треба испрати са што више воде пре него што га се ухватите у коштац сунђером или крпом и шампоном. У добрим аутоматским перионицама лимарија ће се ионако прво добро опрати воденим млазом под притиском који ће с лака испрати највећи део ситног песка пре него што га четке почну трљати по лаку и каросерији.

У супротном, боље је да то учините сами, али не заборавите да подигнети метлице брисача, јер се иначе ситна зрнца песка иза гумених метлица могу трљати по ветробранском стаклу и оставити ситне, једва видљиве трагове.

Ако сами бирате програме прања приликом прања, користите и активну пену. И наравно, много воде – пре и после.

Ако сте довољно пажљиви, сахарски песак не би требало да утиче на изглед и боју вашег аутомобила - осим можда на изглед непосредно после кише. Ипак, немојте да дозволите да вас прашњави, песковити покривач изазове да пишете прстом по ауту. То вам је као да сте на лак кренули шмиргл папиром који се, јелте, прави од честица песка.

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести