Кина у свемир лансирала Божански брод, последњи модул Небеске палате

ПЕКИНГ: Троје астронаута полетело је у свемирској летелици Шенџоу-15 како би извршили прву смену посаде на Кинеској свемирској станици, а која представља другу насељену станицу у ниској орбити у историји.
k
Фото: Youtube Printscreen

Свемирска летелица Шенџоу-15 (Божански брод) и њена три путника полетели су на ракети Лонг марч-2Ф из лансирног центра Ђиукуан у пустињи Гоби на северозападу Кине, јавила је кинеска државна телевизија ЦЦТВ.

Шенџоу-15 је последња од 11 мисија у низу, чији је крајњи циљ склапање „Небеске палате“, како се станица са више модула још назива у Кини.

Очекује се да ће се претходни чланови посаде, који су стигли почетком јуна, вратити на Земљу почетком децембра након једнонедељне примопредаје која ćе утврдити способност станице да привремено издржи шесторо астронаута, што би био још један рекорд за кинески свемирски програм, додаје ЦЦТВ.

Фото: Youtube Printscreen

Станица има пројектовани животни век од најмање једне деценије, а очекује се да ће резидентни астронаути извести преко 1.000 научних експеримената - од проучавања прилагођавања биљака свемирским околностима, до тога како се течност понаша у условима микрогравитације.

„Небеска палата“ била је кулминација скоро две деценије кинеских мисија у свемир.

Кинески свемирски летови с људском посадом почели су 2003. године када је бивши пилот борбеног авиона Јанг Ливеј послат у орбиту у капсули, Шенџоу-5, и постао први Кинез у свемиру.           

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести