Кинеска капсула са материјалом са Месеца кренула ка Земљи

ПЕКИНГ:  Киинеска свемирска капсула са материјалом са Месеца, првим након четрдесет година, започела је данас повратак ка Земљи.
Kina istakla svoju zastavu na Mesecu Foto: CNSA/Handout via Xinhua
Фото: Кина истакла своју заставу на Месецу Фото: CNSA/Handout via Xinhua

Да је капсула Ченг''е 5 успешно започела свој тродневни повратак на Земљу потрдила је Кинеска национална свемирска администрација (ЦНСА), преноси АП.

Капсула носи око 2 килограма узорака са Месеца и планирано је да слети у северни део Кине, у регион Унутрашње Монголије након што се одвоји од остатка свемирске летелице и спусти уз помоћ падобрана. Материјал враћен овом капсулом био би први такве врсте након оног прикупљеног совјетском сондом Луна 24 1976. године.

За камење и остале узорке добијене бушењем у месечевој кори и узимањем директно са површине Месеца које капсула доноси, могуће је да су милијарде година млађи од оних које су вратиле раније америчке и совјетске мисије, што би пружило научницима увид у месечеву историју и историју других тела Сунчевог система.

Кинески свемирски програм тренутно спроводи низ великих мисија, укључујући и сонду која се налази на путу до Марса.

Мисија Ченг''е пет, названа по имену богиње Месеца у кинеској митологији, је најамбициознија кинеска мисија на Месец до сада, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести