Ко је жена која је заслужна за прву фотографију црне рупе?

Кејти Боуман је 29-годишњакиња која је креирала алгоритам који је помогао да се направи прва фотографија црне рупе. Фотографија је објављена јуче, а Кејти је за Си-Ен-Ен изјавила како јој је све невероватно јер је мислила да неће успети, преноси Кликс.
z
Фото: Youtube Screenshot (TED Talk)

"У неверици посматрам учитавање слике на свом лаптопу", написала је на свом Фејсбук профилу у опису фотографије направљене у моменту великог открића.

Кејти је почела да прави алгоритам пре три године док је још увек била студенткиња на престижном америчком МИТ факултету.

Њено име је постало светски познато само неколико минута након што је фотографија објављена. Многи су јој се обратили преко друштвених мрежа честитајући јој за велико откриће, односно за њен допринос у креирању прве фотографије црне рупе.

Подсећамо, научници су у среду објавили прву фотографију црне рупе у историји. Реч је о црној рупи која се налази у галаксији М87 и која је удаљена 55 милиона светлосних година од нас.

Фотографија приказује прашину и гас, односно одбијену светлост са материје која кружи око колосалне црне рупе у средини галаксије Messier 87 (М87). Креирана је захваљујући пројекту виртуелног телескопа Event Horizon Telescope или EHT.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести