Мета прети повлачењем Фејсбука и Инстаграма из Европе

ЊУЈОРК: Компанија Мета Платформс запретила је да ће повући Фејсбук и Инстаграм из Европе ако јој не буде дозвољено да настави с трансфером корисничких података у САД.
fejsbuk
Фото: pixabay.com

Ова компанија је у годишњем извештају навела да ако не може да рачуна у новим или постојећим споразумима на такозване стандардне уговорне клаузуле за слање података у САД, онда у Европи „вероватно неће моћи да понуди велики број најважнијих производа и услуга, укључујући Фејсбук и Инстаграм", преноси "Блумберг".

Европски регулатори тренутно прерађују прописе о преносу података европских корисника преко Атлантика, након што је Европски суд правде у јулу 2020. прогласио неважећим ранији споразум са САД-ом о заштити приватности.

Мада је мало вероватно да ће Мета заиста повући своје водеће сервисе са једног од својих најуноснијих тржишта, њена порука указује на све јаче напетости између друштвених медија и законодаваца око власништва над корисничким подацима.

Европска комисија је интензивирала преговоре са Вашингтоном, али јој је потребно више времена имајући у виду сложеност проблематике о којој се разговара и потребу да се успостави равнотежа између приватности и националне безбедности, навео је портпарол Комисије у писаном одговору на упит агенције "Блумберг".

„Само аранжман који је потпуно у складу са захтевима које је поставио суд ЕУ може да обезбеди стабилност и правну сигурност коју очекују акционари на обе стране Атлантика“, додао је портпарол.

Ирска агенција за заштиту приватности је у августу 2020. пресудила да Фејсбукова употреба стандардних уговорних клаузула за обраду европских података крши Општу регулативу о заштити података о личности (ГДПР) и да треба да буде суспендована. Коначна одлука требало би да буде донета у првој половини ове године.

Posmatrač
07.02.2022 • 16:32
Samo idite. Život nam je bio MNOGO LEPŠI bez FB i ostalog internet smeča. Idite i srećan put. Bez povratka, molim.
EUR/RSD 117.4284
Најновије вести