МОГУ ДА ЖИВЕ ВЕЧНО ДОК ЈЕ СУНЦА У САД праве мале роботе без батерија

ВАШИНГТОН: На Универзитету америчке савезне државе Вашингтон праве мале роботе без батерија који проналазе сопствене изворе енергије и који су независнији од већине својих већих конкурената, каже један од твораца Кајл Џонсон.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Он наводи да мали робот може да стане на врх прста, али истиче да његова величина не сме да завара, преноси Глас Америке.

„Постоје фотодиоде које су мали сензори који могу да детектују светлост на сваком углу, тако да он може да се креће ка највећем светлу и заправо тражи сопствени извор енергије“, објашњава Џонсон.

Робот може да ради заувек уз помоћ енергије околине, као што су светлост или радио таласи, без коришћења батерија које доприносе електронском отпаду. Тим Универзитета у Вашингтону специјализован је за коришћење материјала који су нешкодљиви за животну средину да би развио мале електронске уређаје, укључујући потпуно биолошки разградљиве компјутерске мишеве и оригами микро летелице са сензорима за прикупљање података које могу да промене облик током лета да би прилагодиле путању.

Робот величине новчића може да носи скоро три пута више од своје тежине, док прикупља податке у различитим окружењима, а тим се нада да ће применити исту технологију без батерија у медицинским уређајима и за истраживање свемира.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести