Московски суд: Забрана Мете на руcкој територији - законита

МОСКВА: Московски градски суд је одбрацио данас жалбу корпорације Мета Платформс и пресудио да је забрана њених сервиса Фејсбук и Инстаграм на територији Русије законита због објава екстремистичког деловања, преноси агенција Тасс.
facebook, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

„Одлука првостепеног суда сматраће се законитом и основаном, а жалба представнилка Мете неће бити уважена“, прочитао је судија решење, након чега је одлука суда у складу са процедуралним стандардима ступила на снагу.

Корпорација Мета се сматра екстремистичком у Руској Федерацији.

Агенција Ројтерс подсећа да је Русија у марту саопштила да њена пресуда о екстремизму неће утицати на Метин сервис за слање порука Воцап, већ да се фокусира на Фејсбук и Инстаграм.

Адвокат Мете Викторија Шакина је тада на суду рекла да компанија није спроводила екстремистичке активности и да је против русофобије.

Русија је прво забранила Фејсбук због ограничавања приступа руским медијима, док се Инстаграм нашао на мети након што је Мета саопштила да ће омогућити корисницима друштвених медија у Украјини да постављају поруке у којима се позива на насиље против руског председника Владимира Путина и трупа које је Москва послала у ту земљу.

Мета је касније сузила своје смернице забрањујући позиве на смрт шефа руске државе, додајући њене смернице никада не би требало тумачити као одобравање насиља над Русима генерално, додаје британска агенција.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести