НАСА на Марс шаље ровер да истражи кратер Језеро

ЊУЈОРК: Америчка свемирска агенција НАСА представила је "Марс 2020 ровер" који ће бити лансиран у јулу, а одредиште му је осушено корито језера на Марсу, кратер који је добио име по општини Језеро у Босни и Херцеговини.
mars, pixabay
Фото: pixabay.com

Ровер је величине аутомобила, има шест точкова, а истраживаце Марсов кратер Језеро, величине Менхетна, где би требало да слети у фебруару 2021. године, пренео је портал Кликс.

Верује се да кратер садржи велике количине седимената старих 3,5 милијарде година за које се научници надају да би могли садржавати фосиле живота на Црвеној планети.

Ровер ће прикупити 30 узорака тла који ће бити враћени на Земљу будућом свемирском летелицом коју планира НАСА. Узорци би могли да стигну 2026. године, каже један од учесника пројекта.

Ровер ће понети опрему која може угљен диоксид да претвори у кисеоник.

НАСА ће у фебруару послати ровер у свемирски центар Кенеди на Флориди, где це бити састављен до краја. Име ровера званично ће бити изабрано почетком године.

Мисија на Марс биће кључна и за будуће људске мисије на тој планети, укључујући и потенцијал стварања кисеоника на његовој површини.

Ако буде успешан, овај ровер ће бити пета мисија НАСА на Марсу. Једина друга држава којој је успело да слети на Марс био је бивши Совјетски Савез.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон у септембру је уручио начелници општине Језеро Снежани Ружичић писмо америчке агенције НАСА којим је потврђено да је кратер на Марсу добио назив по овој општини у БиХ.

"Уручио сам писмо из НАСА у којем се наводи да је ова локална заједница због свог имена директно повезана са планетом Марс. То је кратер на којем ће наредне године слетети један ровер", рекао је Нелсон.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести