НАСА најавила слетање с астронаутима на Месец 2025. године

ВАШИНГТОН: САД планирају да своје астронауте врате на Месец у оквиру програма "Артемис" 2025. године.
apolo 11, pixabay.com
Фото: pixabay.com

НАСА нови распоред представља одлагање у односу на претходни циљ, што је била 2024., који је поставила администрација бившег председника Доналда Трампа 2017. године, као амбициозан помак од циља агенције 2028. пре него што је Трамп преузео дужност, преноси Си-Ен-Би-Си.

Ово је у уторак саопштио шеф америчке Националне управе за аеронаутику и свемир Бил Нелсон.

Циљ Трампове администрације за слетање људи 2024. није заснован на техничкој изводљивости, рекао је Нелсон новинарима током конференцијског позива, наводи Си-Ен-Би-Си.

Он је рекао и да ће промене које је потребно споровести довести до тога да ће мисија "Артемис-2", која ће бити мисија са људском посадом, бити одложена најмање до 2025. додине.

НАСА је 16. априла објавила да је са Спејс X потписала уговор вредан 2,89 милијарди долара чији ће задатак бити да безбедно на површину Месеца искрца два америчка астронаута.

Мисија би до Месеца требало да понесе вишечлану посаду, а пут би требало да започну уз помоћ моћне ракете Спаце Лаунћ Сyстем и Орион летелице која кружи око Земљиног сателита.

Мисија Артемис I, без астронаута на лету који ће кружити око Месеца, планирано је да се покрене раније ове године, али је сада одложена најраније за пролеће 2022.

 

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести