НАСА тестира намерни судар летелице и астероида

ВАШИНГТОН: Америчка свемирска агенција НАСА планира да тестира своју технологију у скретању астероида, што ће представљати пробу за спасавање Земље од могућег уништења у судару са другим небеским телима.
Asteroid Foto: NASA
Фото: NASA

Програм назван ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test), почеће 23. новембра лансирањем ракете “SpaceX Falcon 9” из свемирске базе Ванденберг у Калифорнији, преноси Си-Ен-Ен.

Након лансирања у новембру, НАСА ће тестирати своју технологију скретања астероида у септембру 2022. године како би утврдила како утиче на кретање астероида близу Земље у свемиру.

Циљ ДАРТ летелице биће скретање астероида Диморфоза средње величине, који орбитира око много већег астероида Дидимоса, а ово ће бити прва потпуна демонстрација овакве врсте технологије за одбрану планете.

Диморфос је изабран за ову мисију јер његова величина одговара оној коју имају астероиди који би могли да представљају претњу за Земљу.

Судар би требао да има тек мањи ефекат на астероид, али довољан да промени његову путању која води према Земљи, а три године касније ће мисија Хера, коју је планира Европска свемирска агенција ЕСА, извршити потребне анализе и мерења како би се установило да ли је тест успешно спроведен.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести