НАСА тражи вашу помоћ: Изаберите име за нови ровер за Марс

Истраживачко возило, које ће бити лансирано у јулу ове године, слетеће у близини кратера Језеро, који је добио име по општини у БиХ.
s
Фото: NASA

Ученици широм Америке, од оних у предшколским установама до оних у средњим школама, предложили су чак 28.000 имена за ровер за Марс 2020, који је конструирала НАСА. Група судија свела је број предлога на полуфиналних 155, а у финалну трку ушло је девет имена, пише ЦНН.

За њих се може гласати у онлајн анкети, која је отворена до 27. јануара и чији резултати ће одлучити о имену новог ровера који ће од лета ове године, када је планиран његов транспорт на Марс, путовати према Црвеној планети ради њеног истраживања.


Ово је попис имена којима можете дати свој глас:

1) Endurance (Издржљивост);

2) Tenacity (Устрајност);

3) Promise (Обећање);

4) Perseverance (Упорност);

5) Vision (Визија);

6) Clarity (Јасноћа);

7) Ingenuity (Генијалност);

8) Fortitude (Снага);

9) Courage (Храброст);


Резултати анкете, име ровера и име ученика који га је предложио, биће објављени 15. марта. Ученик чије име буде изабрано имаће прилику да уживо гледа лансирање овог ровера, које је планирано за јул.

Овај ровер ће се тада придружити великој мисији НАСА за истраживање Марса, а његово слетање на ову планету очекује се у фебруару 2021, када ће слетети у кратер Језеро. Овај кратер је добио име по словенској речи, јер је остао као сведочанство након исушивања језера које је ту постојало пре 3,5 милијарди година.

Ровер је направљен с циљем прикупљања узорака с Марса који ће ради проучавања бити враћени на Земљу. У поменутом кратеру и његовој околини трагат ће за знаковима живота, минералним наносима и могућим микроскопским фосилима, што ће научницима помоћи да установе да ли је на Марсу некад био могућ живот.

Осим тога, ровер 2020 испробаће инструменте за бушење земљишта, као и метеоролошке инструменте, а испробаваће и је ли могуће тамошњи угљендиоксид претворити у кисеоник.

Свој глас за име овог ровера можете дати ОВДЕ.

(klix.ba)

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести