Откривена експлозија супермасивне црне рупе у нашој галаксији

Научници верују да је супермасивна црна рупа у центру Млечног пута покренула "катаклизмичну" експлозију и то у време док су наши најранији преци у Африци ходали Земљом, пише Радио Сарајево.
r
Фото: pixabay.com

Ново истраживање показује како је експлозија била прије 3,5 милиона година - 63 милиона након што је астероид уништио диносаурсе. Нуклеарна експлозија је била толико јака да се њен утицај осетио на удаљености од најмање 200.000 светлостних година, кажу научници.

Катаклизмична бакља у облику конуса путовала је према оба пола галаксије - у дубоки свемир.

Професор Џос Бланд Хоторн са Универзитета у Сиднеју у Аустралији рекао је како је бакља била попут светионика.

Његов је тим у Аустралији АСТРО 3Д описао ову појаву као "титански, широки сноп енергије". Астрономи су све до сад имали проблема са датирањем тог догађаја. У галактичким појмовима, он се одиграо недавно.

"Ово је драматичан догађај који се одиграо пре неколико милиона година у историји Млечног пута. Масивна енергија и радијације је дошла из центра галаксије. Феномен је познат као 'Seyfert flare', и он креира два велика  јонизујућа конуса који клизе кроз галаксију ", рекла је професорица Лиза Кули, директорица АСТРО 3Д-а.

Експлозија је била већа је 4.2 милиона пута од Сунца.

"Ови резултати отварају могућност за тоталну другачију реинтерпретацију еволуције и природе", рекла је Др Магда Гуљелмо.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести