Откривена најудаљенија галаксија у свемиру?

ЊУЈОРК: У дубини огромног свемирског пространства, астрономи су у сазвежђу Великог медведа уочили галаксију ГН-з11 за коју верују да је најдаља и најстарија галаксија икад откривена.
d
Фото: Pixabay.com

"Из претходних студија чини се да је галаксија ГН-з11 најудаљенија од нас која се може открити, удаљена 13,4 милијарде светлосних година”, рекао је Нобунари Касикава, професор на катедри за астрономију на Универзитету у Токију.

Његов тим астронома истраживао је удаљеност ове галаксије, а рад је објављен је средином децембра у стручном часопису Нејчер (Натуре).

Ипак, додао је Касикава, мерење и верификација такве удаљености није био лак задатак.

Да би утврдио колико је ГН-з11 удаљена од Земље, Кахикавин тим проучавао је такозвани црвени помак галаксије - колико се њена светлост протезала или померала према црвеном крају спектра.

Поред тога, тим је погледао емисионе линије ГН-з11 - уочљиве хемијске потписе у светлости која долази од космичких објеката, преноси сајт Space.com.

Пажљивим проучавањем ових потписа, тим је успео да измери колико је светлост која долази из ГН-з11 морала да пређе да би стигла до нас.

"Посебно смо проучавали ултраљубичасту светлост, јер је то подручје електромагнетног спектра у којем смо очекивали да ћемо наћи хемијске потписе црвеног помака", рекао је Касикава.

Он је објаснио да је свемирски телескоп Хабл открио потпис више пута у спектру ГН-з11.

“Међутим чак ни Хабл не може да реши ултраљубичасте емисионе линије до степена који нам је био потребан. Стога смо се обратили савременијем земаљском спектрографу, инструменту за мерење емисионих линија, у опсерваторији на Хавајима”, рекао је јапански стручњак.

Ако друга запажања потврде нова открића, ГН-з11 ће и званично постати најудаљенија галаксија коју је човек икад уочио.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести