НАСА вам помаже да пошаљете своје име на Марс

НАСА је позвала грађане из целог света да пошаљу своја имена која би на Црвену планету требало да стигну заједно са ровером Марс 2020, пише ЦДМ.
e
Фото: pixabay.com

Мисија је планирана за лето 2020, те би ровер до Марса требало да стигне у фебруару 2021. године.

Како тврде чланови тима, ради се о историјској мисији, будући да би требало да открије више о Црвеној планети, па и о пореклу самог живота.

Тако они који буду пожелели да бар својим именима учествују у овом важном тренутку, могу то да учине ако до 30. септембра попуне кратки онлине упитник, те своје име пријаве на списак.

Након тога ће експерти из Jet Propulsion лабораторије свако од послатих имена уз помоћ снопа електрона угравирати на чип, на који може да стане до милион уписа.

Тако би Марс 2020 могао са собом да понесе више од једног чипа, будући да се за Mars InSight ландер акцију, у оквиру које су имена такође гравирана на чипове, пријавило више од два милиона људи, па су се њихова имена већ спустила на Марс у новембру 2018.

Марс 2020 би у фебруару 2021. године требало да се спусти у Језеро кратер, да би након тога робот са шест точкова кренуо у потрагу за давно угашеним животом.

Поред тога биће задужен и за прикупљање узорака који би са њим требало да се врате на Земљу, иако НАСА још увек не планира мисију која би сакупљене узорке могла да транспортује натраг.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести