Професор математике из Берана решио квадратуру круга у Токију

Професор математике из Берана Веселин Рмуш је на Међународној конференцији у Токију доказао да је могуће конструисати квадратуру круга, један од три чувена проблема постављена у античко доба (од 600. до 450. године п. н. е).
matematika
Фото: pixabay.com

Рмуш је том приликом добио признање за најбољи рад који је представљен из области математике.

„Професор Рмуш је рад под називом ’Конструкције квадратуре круга, удвајања коцке и трисекције угла‘ у целини објавио у Војно-техничком гласнику на енглеском језику 2017. године, а током конференције у Токију први пут представио решење једног од три грчка проблема — квадратуру круга и објаснио оригиналну методу за конструкцију квадрата исте површине као дати круг уз употребу само лењира и шестара. Рмуш је дошао до низа формула које произилазе из његове главне формуле за једнаке површине квадрата и круга“, наводи се у саопштењу његове ћерке Марине Рмуш.

Током Међународне конференције примењене математике и физике, која је одржана од 10. до 12. јануара на Универзитету Чуо у Токију, на којој је 70 еминентних математичара и физичара из 21 државе света представило радове, професор Рмуш је објаснио примењивост његових формула у грађевини и архитектури, преноси РТЦГ.

„У свом доказу пошао је корак напред, па је осим површине квадрата и круга објаснио и да је могуће конструисати пирамиду и купу једнаке запремине, узимајући за пример Кеопсову пирамиду“, наводи се у саопштењу.

Конференцију у Токију је организовало Друштво истраживача Азије.

Спутњик

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести