Пуњење електричних аутомобила у Италији скупље од бензина

РИМ: Пуњење електричног аутомобила у Италији коштаће 161 одсто више него пре годину дана због раста цена струје, објавио потрошачки портал Facile.it.
e
Фото: Pixabay.com

„Због раста цена енергије пуњење електричног аутомобила је, у неким случајевима, скупље од традиционалног пуњења аутомобила горивом Ако електрични ауто не пуните код куће, већ на јавној станици за брзо пуњење, то ће вас коштати још више”, наводи се у извештају италијанског портала.

Стручњаци су израчунали да је ранији трошак пуњења електричног аутомобила у Италији био 50-70 посто нижи него за допуњавање бензинских или дизел модела. Сада, пуна батерија ''зеленог аутомобила'' може коштати више од пуног резервоара бензина, преноси Раша тудеј.

У студији је истиче да би власника малог аутомобила у Б сегменту бензин за вожњу од 1.000 километара коштао 83 евра, тај трошак за дизел аутомобил би био 71 евро, а за ауто с електричним мотором 85 евра за вожњу на истој удаљености, док је пре само годину дана износио само 33 евра.

Према италијанском регулаторном органу за енергију, електомреже и животну средину (АРЕРА), у трећем кварталу 2022. године је такозвана јединствена национална цена електричне енергије порасла скоро четири пута у односу на први квартал. Регулатор је због тога предузео додатне мере како би обуздао даљи раст цена енергије. Укупно се очекује да ће просечна италијанска породица потрошити годишње у просеку 1.322 евра за струју, док је 2021. просечна построшња била 632 евра.

Тарифе за електричну енергију у Италији забележиле су рекордан раст прошлог месеца, премашивши 136 одсто на годишњем нивоу, према студији Националне уније потрошача.

Шеф италијанске енергетске тинк-тенк организације Номизма Енергија изјавио је прошле недеље да Италија, заједно са остатком Европе, доживљава енергетски шок невиђених размера, пошто су се цене струје вишеструко повећале. Према његовим речима, Италијани треба да се припреме за рационализацију током најхладнијих зимских месеци.

Он је такође позвао домаћинства да користе алтернативне методе грејања, попут ложења огревног дрвета и пелета, мада је додао да су и њихове цене такође порасле.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести