Ровер на Марсу прикупља своје прве узорке

ВАШИНГТОН: НАСА је саопштила да се Персевиранс, марсовски ровер, припрема да сакупи свој први узорак стене на Марсу.
mars, pixabay
Фото: pixabay.com

Узорак ће бити покупљен са места занимљивом научницима, у делу кратера Језеро званом "Груби фрактуисани под" и очекује се да ће се прекретница догодити у року од две недеље, пише Гардијан.

Марсовки дрон слетео је на Црвену планету 18. фебруара и током лета се преселио око километар јужније од места слетања, рекао је научник Кен Фарлеи.

Тим верује да је у кратеру некада било древно језеро које се више пута пунило и повлачило, потенцијално стварајући услове неопходне за живот.

Анализом узорака откриће се трагови о хемијском и минералном саставу стена и откриће да ли су стене настале од вулкана или су седиментног порекла.

Поред попуњавања празнина у геолошком разумевању региона, ровер ће такође потражити могуће знакове древних микроба.

Персевиранс ће прво распоредити своју роботску руку дугу седам метара како би прецизирао где ће узети узорак а затим ће алатом за абразију стругати горњи слој стене.

Узорак ће бити анализиран помоћу научних инструмената који су постављени на куполу ровера и научници ће утврдити хемијски и минерални састав и тражити органску материју.

Један од инструмената за анализизање назван је Супер Кем и он ће испаљивати ласер на камену и затим очитати резултат.

Кен Фарлеи је рекао да је мала литица на којој су се налазиле фино слојевите стене можда настала од језерског муља, а "то су врло добра места за тражење биолошких потписа", мада ће проћи још неколико месеци пре него што Персевиранс стигне до те површине.

Свака анализа истрајности камена имаће свог нетакнутог биолошког "близанца" којег ће ровер покупити, запечатити и ставити испод трбуха.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести