САД отварају истрагу о систему аутопилота у Теслиним возилимa

ВАШИНГТОН: Амерички регулатори за безбедност возила саопштили су данас да су отворили званичну безбедносну истрагу о "Теслином" систему аутопилота за подршку возачима након низа саобраћајних несрећа у којима су учествовала и возила хитне помоћи.
tesla
Фото: pixabay.com

Национална управа за безбедност саобраћаја на аутопутевима (НХТСА) саопштила је да је од јануара 2018. идентификовала 11 удеса у којима су "Теслини" модели били одговорни за удесе у којима је учествовало још једно или више возила, преноси Ројтерс.

Додали су да је у тим саобраћајним несрећама 17 лица повређено, а једно је смртно страдало. Према саопштењу НХТСА, од тога су се четири удеса догодила ове године, од којих је последњи био прошлог месеца у Сан Дијегу, након чега је покренута прелиминарна процену аутопилота у "Теслиним" моделима Y, X, С и 3 произведеним у периоду 2014-2021. године.

Истрага обухвата око 765.000 "Тесла" возила у Сједињеним Државама, наводи НХТСА.

Како се додаје, истрага ће се фокусирати на "процену технологије и методе које се користе за надзор, помоћ и возачево ангажовање у динамичком процесу вожње током рада аутопилота".

Аутопилот, који извршава неке радње уместо возача омогућавајући им да у дужем периоду држе руке даље од волана, био је укључен у најмање три "Теслина" возила која су учествовала у фаталним америчким саобраћајним несрећама од 2016. године, саопштила је Национална безбедносна служба за саобраћај (НТСБ).

НТСБ је критиковала недостатак системске заштите у "Теслином" аутопилоту.

Амерички произвођач електричних возила није одмах одговорио на захтев Ројтерса за коментаром.

НХТСА је у јуну објавила да је упутила тимове да испитају 30 удеса у којима су учествовали "Теслини" аутомобили од 2016. године, а у којима је било 10 смртних исхода, због сумње да су користили напредни систем помоћи возачу.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести