Саслушање о случајевима опажања НЛО, прво после више од 50 година

ВАШИНГТОН: Прво јавно саслушање у америчком Конгресу о случајевима опажања Неидентификованих летећих објеката (НЛО) у САД, биће, после више од 50 година, одржано данас.
1
Фото: pixabay.com

Дуго очекивано сведочење двојице високих војних званичника задужених за испитивање очевидаца биће пажљиво праћено након деценија тајности, преноси Би-Би-Си.

Двојица званичника који сведоче су Роналд Мултри, највиши обавештајни званичник Пентагона, и Скот Бреј, заменик директора морнаричке обавештајне службе.

Званичници ће на јавној расправи описати напоре САД да истраже необјашњиве ваздушне појаве (УАП), што је владин назив за НЛО.

„Амерички народ очекује и заслужује да њихови лидери у влади и обавештајним службама озбиљно процене и реагују на све потенцијалне ризике националне безбедности - посебно оне које не разумемо у потпуности“, рекао је члан Представничког дома Андре Карсон.

Након јавне расправе, комисија ће одржати тајну седницу са посланицима.

Уочи саслушања, научници и стручњаци су написали нацрт питања која би посланици требало да поставе сведоцима.

„Ако могу да потврде НЛО у свемиру, ући ће у историју и помоћи да се елиминише читава категорија потенцијалних објашњења која имају везе са атмосферским феноменом, кинеским фењерима, цивилним дроновима“, написао је Мелон на свом блогу.

Фасцинација јавности летећим тањирима, ужареним светлима и ванземаљским летелицама траје већ генерацијама, а последње јавне расправе о овом питању започеле су 1966. године, када је републикански конгресмен и будући председник САД Џералд Форд сазвао неколико саслушања како би се разговарало о виђењима НЛО-а након оног у Мичигену које је посматрало преко 40 људи, укључујући десетак полицајаца, наводи Би-Би-Си.

Прошлог децембра, демократе су успеле да у годишњи закон о овлашћењима у вези са националном одбраном, који је потписао Џозеф Бајден, укључе правни акт који обавезује војску да успостави сталну канцеларију за истраживање УАП-а под називом Група за идентификацију ваздушних објеката и синхронизацију управљања, наводи британски јавни сервис.

EUR/RSD 117.3742
Најновије вести