Шпанци праве воду из ваздуха, Намибијци у чуду

СЕВИЉА: Шпанска компанија "Акваер" развила је систем којим се из ваздуха извлачи вода за пиће у регионима и земљама где су људи у проблему са снабдевањем воде, посебно у Намибији, где су људи били у чуду.
voda pixabay
Фото: pixabay.com

"Наш циљ је да помогнемо људима. Циљ је да дођемо до места као што су избеглички кампови, који немају пијаћу воду", рекао је Енрике Вега (82), који је осмислио машину током велике суше у јужној Шпанији током деведесетих година, пренео је данас Ројтерс.

Уређаји направљени у његовој компанији "Акваер" већ праве чисту, безбедну воду заједницима у Намибији и у либанском избегличком кампу.

"У селима у којима смо боравили у Намибији, људи су били запањени, нису разумели одакле долази вода", објаснио је Вега.

Машине користе струју да охладе ваздух, док се не кондензује у воду, користећи исти метод који се дешава приликом кондензације у клима-уређајима.

Док остали генератори за воду, који се базирају на сличној технологији, захтевају високу влагу и ниске температуре да би били ефикасни, Вегина машина ради на температурама до 40 степени и може да поднесе влагу од само 10 до 15 одсто.

Та мала машина може да произведе између 50 и 75 литара воде дневно, може да се носи у колицима, а веће машине могу да произведу до 5.000 литара дневно.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести