Слетела свемирска капсула "Спејс екса"

КЕЈП КАНАВЕРАЛ: Капсула компаније "Спејс екс" за превоз астронаута на Међународну свемирску станицу успешно је слетела на земљу, јавља Ројтерс.
Kapsula Dragon 2 spustila se u Atlatski okean Foto: NASA/video/skrinšot
Фото: Капсула Драгон 2 спустила се у Атлатски океан Фото: НАСА/видео/скриншот

Тиме је окончан први тест ове капсуле у орбити. Према првим информацијама, капсула је слетела негде надомак обала Флориде.Капсула под именом "Змај" (Драгон) није у потпуности празна - у њој седи усамљена лутка Рипли, наводи АП.Пробни лет капсуле која ће у будућности превозити астронауте на МСС прошао је без икакве грешке.

По пристанку на МСС, капсулу је први испитао канадски астронаут Дејвид Сент-Жак, који је капсулу описао веома добром, упоредивши је са бизнис класом на путничким авионима.

Астронаути америчке НАСА-е надају се да ће компаније "Боинг" и "Спејс екс" ове године успоставити програм превоза астронаута капсулама, јер су до сада плаћали Русима да њиховим ракетама путују до МСС.
 

Фото: NASA TV via AP

Такав начин путовања до Станице успостављен је пре осам година, када је амерички Шатл програм званично пензионисан."Спејс екс" се нада да ће почети са превозом до лета.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести