Тесла ушао на листу службених возила немачке владе

БЕРЛИН: Немачка влада је одобрила да електрични аутомобил компаније "Тесла" постане службено возило званичника те земље, што је "улога" на коју су историјски право полагали само немачки аутомобилски брендови.
1
Фото: Tanjug

Немачки лист "Билд" објавио је да је дошао у посед поверљиве листе која открива да се Ауди, БМЊ, Дајмлер, Фолксвагена и компанија "Тесла" оборавају као произвођачи аутомобила за службену употребу.

Као конкретан разлог је, како преноси Пословни дневник, наведена бојазан да традиционални немачки произвођачи аутомобила неће у кратком року задовољити строге еколошке захтеве на својим премијум моделима и да се због тога тражила адекватна замена.

Из Берлина такође објашњавају да је годишњи трошак "Тесле" једнак или чак мањи од премијум узданица немачког аутомобилског тројства (Ауди је део ВЊ групе).

Други, пак, истичу да је на одлуку владе у Берлину велики утицај имала и одлука "Тесле" да у Берлину гради своју "гигафабрику" електричних аутомобила, прву у Европи, у којој ће се од 2021. производити 150 хиљада возила у почетку, а што би за коју годину требало да порасте на више од пола милиона возила годишње. Очекује се да "Теслина" мега-фабрика генерисати око 8.000 нових радних места, што ће бити корисно за младе раднике у Немачкој и суседним земљама.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести