Ускоро аутомобилски делови од нејестивих биљака?

ЛОНДОН: Према бројним научним студијама индустрија аутомобила је велики кривац за повећање емисија угљен диоксида, односно да се у процесу производње новог аутомобила испусти више тог стакленичког плина у атмосферу него у вожњи током његовог читавог животног века.
1
Фото: pixabay.com

Истраживачи Селена групе из Пољске убеђени су да би се у аутоиндустрији увелико могло смањити испуштање CO2 у атмосферу када би се уместо пластике користили природни материјали, односно биопластика, због чега су покренули пројект Биомотиве за који су од ЕУ повукли 15 милиона евра, преноси портал СееБиз.

Како се наводи, основна идеја је да се коришћењем биљних извора, тачније оног биља које се не користи у прехрани, израђују командне плоче, делови интеријера и друге компоненте аутомобила, за које се обично користи пластика.

Селена је због тога развила технологију која користи хемијске спојеве у биљкама за синтетизовање полимера у лабораторију и жели да је пренесе на индустријски ниво, конкретно у производњу аутомобила.

Њихова биопластика се може загревати, убацивати у калупе или 3Д штампу као било која конвенционална пластика.

До краја ове године Селена ће покренути малу демонстрацијску фабрику у којој ће производити разне компоненте аутомобила, а један од циљева је да ти процеси буду економски исплативи, јер су досад били прескупи за индустријску примену.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести